christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

ΟΛΜΕ – του Γιώργου Περπινιά

Posted by christiannaloupa στο Ιουνίου 22, 2010

Μία από της μεγάλες πληγές, αλλά κι αιτίες της σημερινής κατάστασης του τόπου μας είναι οι συνδικαλιστές. Σήμερα θα γράψω για την ΟΛΜΕ και μία άλλη φορά θα αναπτύξω γενικότερα το θέμα.

 Όλοι γνωρίζουμε την απεργία τους τώρα, με την άρνησή τους να βαθμολογήσουν τα γραπτά των μαθητών που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Δεν απεργούν για το γενικότερο θέμα των εργασιακών σχέσεων που άνοιξε η κυβέρνηση με το γνωστό νομοσχέδιο, αλλά για καθαρά συντεχνιακούς λόγους.

 

 

Δεν λογαριάζουν την αγωνία παιδιών και γονέων, που περιμένουν να μάθουν αποτελέσματα εργασίας και προσπάθειας τόσων ετών για την είσοδό των παιδιών τους στην  ανώτατη εκπαίδευση, που θα τους προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον. Είναι άπονοι, άκαρδοι και αδιάφοροι για το κακό που κάνουν. Δεν αγωνίζονται εναντίον της κυβέρνησης και του κράτους που είναι ο εργοδότης τους, αλλά εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών και μάλιστα παιδιών.

Κάνουν κακή χρήση της μονιμότητας, ένα πλεονέκτημα που τους έδωσε η πολιτεία, όπως και σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου. Οι ίδιοι λένε ότι δεν ασκούν επάγγελμα, αλλά λειτούργημα. Με τις εν γένει πράξεις τους δεν μας πείθουν για το δεύτερο, αντίθετα μας βεβαιώνουν για το πρώτο. Δεν εργάζονται όλον τον χρόνο όπως όλοι οι Έλληνες, έχουν πολύμηνες διακοπές εορτών και καλοκαιριού. Προσπαθούν να μεταταχθούν σε θέσεις υπουργείων και ως βοηθοί βουλευτών. Προτιμούν να είναι σε αστικά κέντρα κι όχι στην περιφέρεια γιατί εκεί με τα φροντιστήρια υπάρχει περισσότερο ψωμί. Αυτό βέβαια κάνουν και οι γιατροί, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Κι έρχομαι στο θέμα του φροντιστηρίου, την μάστιγα όλων των οικογενειών. Η πολιτεία μιλάει για δωρεάν παιδεία κι εθελοτυφλούν όλοι οι υπεύθυνοι, κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα. Δεν έχουν δει τις διαφημιστικές πινακίδες στα κτίρια, που αφθονούν στους δρόμους των συνοικιών, αλλά και των καταχωρίσεων στα περιοδικά κι εφημερίδες. Είναι γνωστό ότι κανένα παιδί δεν μπαίνει στα ΑΕΙ χωρίς φροντιστήριο.

Διερωτήθηκε ποτέ κανείς; γιατί είναι υποχρεωτική η παρουσία στα μαθήματα του λυκείου αφού δεν τους βοηθά σε τίποτα; Γιατί όλα τα παιδιά επιθυμούν τις καταλήψεις, (άλλο δράμα αυτό) αλλά οι τελειόφοιτοι τις θέλουν για να μην χάνουν τις ώρες τους. Γιατί οι μαθητές μαθαίνουν γράμματα στο φροντιστήριο κι όχι στο σχολείο; Με μία απλή σκέψη θα φτάσουμε στο συμπέρασμα πως, η οι καθηγητές δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους, η δεν γνωρίζουν να την κάνουν.

Σε καμία εργασία στων ιδιωτικό τομέα δεν σε κρατούν αν δεν αποδίδεις, το ίδιο συμβαίνει στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια. Όχι όμως στο δημόσιο. Όσο για την υποχρεωτική παρουσία των τελειοφοίτων στα μαθήματα της τρίτης λυκείου είναι για να δικαιολογούν τις θέσεις τους κι όχι το αποτέλεσμα της διδασκαλίας. Αν δεν ήταν υποχρεωτικό κανείς δεν θα τα παρακολουθούσε. Αφού υπάρχουν οι τελικές εξετάσεις όποιος θέλει ας παρακολουθεί, αν πιστεύει πως αυτό τον ωφελεί, όποιος δεν επιθυμεί ας κριθεί από τις εξετάσεις κι όχι απ’ τις απουσίες.

Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν  οι συνδικαλιστές, έτσι προσπαθούν να πάρουν αυξήσεις και προνόμια για την τάξη που αντιπροσωπεύουν. Η απελπισία των θιγομένων τους βρίσκει αδιάφορους και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στους πολίτες κι όχι στους πολιτικούς. Ο αναγνώστης ας βγάλει τα συμπεράσματα του, αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Γιώργος Κ. Περπινιάς.

Αθήναι 20/6/10

Advertisements

3 Σχόλια to “ΟΛΜΕ – του Γιώργου Περπινιά”

 1. Χρύσα Μαστοροδήμου said

  Το να γενικεύουμε και να απαξιώνουμε εν γένει όλους τους εκπαιδευτικούς σε αυτή τη χώρα έχει παραγίνει. Το να θεωρούμε τους εκπαιδευτικούς ως την αρχή του κακού επίσης έχει παραγίνει. Όταν μια κοινωνία απαξιώνει τον εκπαιδευτικό και τον αμείβει το ίδιο με τον ανειδίκευτο εργάτη είναι άξια της τύχης της. Δε λέω ότι συμφωνώ ότι με τη συγκεκριμένη τακτική των απεργιών αλλά αμάν πια με τις πολύμηνες διακοπές. Είναι ένας μήνας παραπάνω και μη μου πείτε ότι όλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα δεν κλέβουν λίγες μέρες παραπάνω. Υποτίθεται ότι ο εκπαιδευτικός έχει να προετοιμάσει και ένα έργο, να διαβάσει να οργανώσει τη χρονιά του. Εν πάσει περιπτώσει ας κρατάμε τα παιδιά στα σχολεία με 4Ο βαθμούς και το καλοκαίρι για να σταματήσει αυτό το πράγμα λες και ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί. Αυτές οι δηλώσεις φανερώνουν ανθρώπους που δεν ξέρουν από εκπαίδευση και δεν σέβονται τους άλλους. Δε λέω ότι οι εκπαιδευτικοί είναι άμοιροι των ευθυνών τους, σαφώς υπάρχουν πολλοί στο χώρο που κινούνται μικροκομματικά και πολλές φορές μην έχοντας συναίσθηση του υψηλού χρέους τους. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως. Γυρνάμε τα περισσότερα χρόνια της ζωής μας από τόπο σε τόπο μακριά από τις οικογένειες μας για να προσφέρουμε όπου μπορούμε με τον υψηλό μισθό των 1000 ευρώ πληρώνοντας σπίτια, μεταφορικά και το κόστος του αποχωρισμού των οικογενειών μας. Ας μη μιλήσουμε για τη χρόνια ομηρία του αναπληρωτή και ωρομίσθιου. Έλεος πια με αυτή την απαξίωση. Αλλά τι να κάνει και ο καθένας όταν η ίδια η πολιτεία απαξιώνει καθημερινά τους εκπαιδευτικούς προβάλλοντας τους ως τεμπέληδες, αργόσχολους και οτιδήποτε άλλο. Αυτό θέλει να περάσει η πολιτεία και το καταφέρνει. Πριν μιλήσουμε όμως με τόση ευκολία ας κάνουμε και μια μικρή έρευνα για ποιος φταίει για όλα αυτά και τι είδους εκπαίδευση θέλουμε. Μήπως και οι γονείς αντί να τα πληρώνουν με ευκολία στα φροντιστήρια θα έπρεπε να ζητούν καλύτερη εκπαίδευση. Μήπως φταίμε όλοι για αυτή την κατάσταση και νοοτροπία. Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτα αλλάζει η κοινωνία και μετά το σχολείο. Έχουμε το σχολείο που μας αξίζει γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι παιδοφύλαξη. Λυπάμαι που το λέω, δεν είναι όμως και δεν πρέπει να είναι. Μήπως η κοινωνία αντί να συνεχίζει αυτή την απαξίωση να αρχίσει να καταλαβαίνει τι σημαίνει εκπαίδευση; Σε όλους τους χώρους υπάρχουν οι καλύτεροι και οι μέτριοι. Όλοι οι κακοί στην εκπαίδευση έχουν μαζευτεί; Έλεος πια!!!

  • christiannaloupa said

   Συμφωνώ απόλυτα στο ότι παντού υπάρχουν καλοί, κακοί και μέτριοι.
   Σαφώς και υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί, που αποτελούν πρότυπο και δίνονται στη δουλειά τους ψυχή τε και σώματι και τυχαίνει να γνωρίζω μάλιστα κάποιους απ’ αυτούς.
   Επίσης συμφωνώ στο ότι και οι γονείς φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την Παιδεία, κατ’ αρχήν γιατί πιέζουν υπερβολικά τα παιδιά, σπρώχνοντάς τα να κάνουν όλα όσα δεν έκαναν αυτοί, δημιουργώντας καταστάσεις πανικού και νευρωτικά παιδιά και κατά δεύτερο λόγο γιατί πιστεύουν ότι τα παιδιά τους πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν επιστήμονες, είτε έχουν τις δυνατότητες είτε δεν τις έχουν, λες και τα τεχνικά επαγγέλματα είναι υποτιμητικά ή λες και η είσοδος στο Πανεπιστήμιο θα τους λύσει όλα τα προβλήματα.
   Υπάρχουν δημόσια σχολεία που έχουν πολύ καλή φήμη και άλλα που δεν έχουν. Πιστεύω ότι γι αυτό ευθύνονται πολλοί παράγοντες.
   Προσωπικά πάντως, δεν θα μπορέσω ποτέ να καταλάβω τι δεν πάει καλά με ωρισμένα μαθήματα, όπως τα ξενόγλωσσα π.χ. Παιδιά πολλά δεν είναι πια μέσα στην τάξη, τα βιβλία έχουν βελτιωθεί, γιατί γίνεται αυτό το χάλι και πάνε όλοι στα φροντιστήρια; Όσον αφορά την Γ΄Λυκείου, είναι όντως γνωστό ότι τα παιδιά δεν δίνουν δεκάρα για το σχολείο.
   Ασφαλώς και δεν πρέπει να κάνουμε γενικεύσεις, ούτε όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι τεμπέληδες, ούτε όλοι οι γιατροί φακελάκηδες, ούτε όλοι οι πολιτικοί διεφθαρμένοι, ούτε όλοι οι εφοριακοί τα παίρνουν, ούτε όλοι οι δικαστικοί ανήκουν σε κυκλώματα. Αν μη τι άλλο, τέτοια συμπεράσματα αποτελούν απαράδεκτο λαΙκισμό.
   Παρ’ όλα αυτά απεργία πάνω στις Πανελλαδικές, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να γίνεται.

   Προσω

 2. […] post by christiannaloupa var addthis_language = 'en'; Filed under 201374 ← Επιτάχυνση των […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: