christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

H Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης ΔΕΝ πρέπει να κλείσει… – Ντροπή μας!!

Posted by christiannaloupa στο Ιουνίου 20, 2010

Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ίδρυμα κόσμημα για την πόλη μας που βοηθάει στην ουσιαστική εκπαίδευση, αποκατάσταση και προστασία των Τυφλών με απώτερο σκοπό την ομαλή ένταξη τους στην «Α(στερητικό)- κοινωνία» μας…Εκεί μαθαίνουν τα πρώτα τους βήματα ..Τα βήματα που θα τους Βοηθήσουν να κυκλοφορήσουν στην Ζούγκλα της απροσπέλαστης πόλης που εμείς δημιουργήσαμε και δημιουργούμε με την συμπεριφορά μας. Τα βήματα που θα τους αποτρέψουν να μείνουν αποκλεισμένοι σε ένα δωμάτιο …


Όμως η Σχολή Τυφλών απειλείται με λουκέτο, αφού 56 εργαζόμενοι στο ίδρυμα κήρυξαν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας παράλληλα με την καταβολή των μισθών τους και την ίδια τη συνέχιση λειτουργίας του Ιδρύματος. Το έλλειμμα της σχολής αγγίζει τα 800.000 ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει το 1.000.000 ευρώ.Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και είναι για όλη τη βόρεια Ελλάδα.. Ολόκληρη η Ελλάδα έχει δύο σχολές για τυφλούς η μία στην Αθήνα και η άλλη στην Θεσσαλονίκη με τη διαφορά πως στη σχολή της Αθήνας δεν δέχεται άτομα τα οποία έχουν περάσει τα 18. Το ιστορικό Ίδρυμα της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη παρέχει από το 1948 μέχρι σήμερα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, κοινωνικής προστασίας και ένταξης σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σήμερα εξυπηρετεί 360 άτομα. Στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται εκτός από τους εξωτερικούς και άτομα που διαμένουν ως οικότροφοι στη Σχολή και προέρχονται από γεωγραφικές περιοχές της μισής και πάνω χώρας.

Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ?Το ελληνικό Κράτος – πρότυπο έκανε και εδώ το θαύματα του.. Η ελληνική νοοτροπία οδήγησε το ίδρυμα εκεί που βρίσκεται.. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αυτήν την στιγμή να βρω ποιος έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ.. Είμαστε στο σημείο μηδέν και δεν είναι ώρα για εξηγήσεις και αναλύσεις.. Αυτήν την στιγμή πρέπει να σωθεί το ίδρυμα .. Αφού γίνει αυτό τότε πρέπει όλοι όσοι το οδήγησαν εκεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους…Ναι γιατί επιτέλους αυτήν η λέξη «ΕΥΘΥΝΗ» πρέπει να βρει και την πραγματική αξία που της αναλογεί…


Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην μετατροπή του ιδρύματος προστασίας τυφλών Βορείου Ελλάδος-Σχολή τυφλών από ΝΠΙΔ σε Ν.Π.Δ.Δ. Η μετεξέλιξη του ιδρύματος από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ αποτελεί αντικείμενο συνεχών διεκδικήσεων τα τελευταία 20 – 25 χρόνια και αυτό γιατί θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, δεδομένου ότι η οικονομική ενίσχυση που δίνεται από το Υπουργείο στο ίδρυμα θα λάβει τη μορφή σταθερής χρηματοδότησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. . Η πιο πρόσφατη προσπάθεια του ιδρύματος για μετατροπή του σε ΝΠΔΔ έγινε το καλοκαίρι του 2007 με την προώθηση από το Υπουργείο Υγείας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία όμως τελικά δεν ψηφίστηκε…Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεωρεί αναγκαία την ικανοποίηση του αιτήματος για μετατροπή του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ λόγω της σπουδαιότητας των υπηρεσιών που παρέχει το ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος και για λόγους ίσης μεταχείρισης με το αντίστοιχο ίδρυμα της Αθήνας, το οποίο έχει γίνει ΝΠΔΔ από το 1979.  Από την άλλη πλευρά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ικανοποίηση του αιτήματος για μετατροπή του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ λόγω του μεγάλου κόστους που θα προκύψει επειδή θα μετακυλυθεί το σύνολο της χρηματοδότησης του ιδρύματος απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό (δαπάνες λειτουργίας, μισθοδοσίας, συνταξιοδότησης κλπ)και κυριότερο, επειδή με τη μεταβίβαση περιουσίας του ιδρύματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης(άλλη ανώμαλια και αυτή), υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το δημόσιο να επιβαρυνθεί για δεύτερη φορά με το κόστος της στέγασης του ιδρύματος (νέο κτίριο ή απαλλοτρίωση του υφιστάμενου), λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κτίριο είχε παραχωρηθεί δωρεάν από το Υπουργείο Οικονομικών το 1961.

Σε κάθε περίπτωση η μετατροπή του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ αποτελεί θέμα άσκησης κοινωνικής πολιτικής ανεξαρτήτως κόστους.

Οργή, Αγανάκτηση και Θλίψη…

Σύσσωμο το κίνημα των τυφλών, των οικογενειών τους και των ατόμων με αναπηρία της χώρας, με οργή, αγανάκτηση και θλίψη καταγγέλλει το διαχρονικό εμπαιγμό που έχουν υποστεί οι τυφλοί της Βόρειας Ελλάδας, από όλους αυτούς τους εντεταλμένους φορείς της πολιτείας που είχαν και έχουν τη θεσμική και εκ του νόμου ευθύνη, για την τύχη της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη.
Αυτοί οι υπεύθυνοι έχουν όνομα και είναι οι κυβερνήσεις της χώρας, οι Νομάρχες και τα Νομαρχιακά Συμβούλια Θεσσαλονίκης, ο Δήμος και φυσικά οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Σχολής Τυφλών. Τα θύματα όμως αυτής της κατάστασης είναι τα τυφλά παιδιά και τα τυφλά άτομα γενικότερα και οι οικογένειές τους, που για πάρα πολλά χρόνια είναι αντιμέτωποι με την πιο σκληρή και την πιο αναιτιολόγητη συμπεριφορά που έχει επιδείξει η πολιτεία σχετικά με το ζήτημα της Σχολής Τυφλών Βορείου Ελλάδας.

Άλλο ένα δυνατό χτύπημα στην υποτίθεται δωρεάν πρόνοια που πρέπει να δείχνει ένα κράτος είναι έτοιμο να γίνει πραγματικότητα.. Αλλό ένα δυνατό χτύπημα που προσπαθεί να γκεμίσει τα όνειρα τους και το σπίτι τους. Γιατί η σχολή τυφλών είναι το σπίτι τους. Έτσι το αποκαλούν. Οι πιο πολλοί μεγάλωσαν εκεί έμαθαν να διαβάζουν να κινούνται να χρησιμοποιούν υπολογιστές,να μαθαίνουν μουσική κ.α. Όλοι τους η ζωή είναι εκεί, οι φίλοι τους, οι άνθρωποι που αγαπάνε όλα…όλα

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ…ΚΑΝΕΝΑΣ..

 
iLoveThssaloniki
 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: