christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

Εκλογές στο Βέλγιο: Το χρονικό ενος προαναγγελθέντος θανάτου – της Χριστίνας Πουλίδου

Posted by christiannaloupa στο Ιουνίου 13, 2010

 

Στο Λίνκεμπεεκ (που ανήκει στη Φλάνδρα αλλά ο πληθυσμός του είναι σχεδόν αποκλειστικά γαλλόφωνος) το προεκλογικό υλικό ήταν στα ολλανδικά. Στο Κράενεμ (που επίσης ανήκει στη Φλάνδρα αλλά το 80% του πληθυσμού του είναι γαλλόφωνο) ο δήμαρχος διαμαρτύρεται για την παρουσία φλαμανδού αξιωματούχου της περιφέρειας στα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρήση των ολλανδικών. Στο γειτονικό Γουέζενμπεκ-Οπεμ ο ιδιοκτήτης μιας κρεπερί σκέφτεται να μετακομίσει, εξαιτίας των υβριστικών συνθημάτων που βρίσκει στη βιτρίνα του γιατί η ταμπέλα του έχει τη γαλλική λέξη «κρεπερί»… Αυτό είναι εν ολίγοις το πρόβλημα του Βελγίου – που έχει παραλύσει τη χώρα επί μια τριετία, που απειλεί να διαλύσει τη συνοχή της και που καλούνται να λύσουν οι εκλογές της Κυριακής.

 

 

Το ομοσπονδιακό σύστημα του Βελγίου βασίζεται σε μιαν «ισορροπία τρόμου», εξαιρετικής δημοκρατικότητας και τεράστιας πολυπλοκότητας – η πολιτική εξουσία κατανέμεται ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις τρείς περιφέρειες (Φλάνδρα, Βαλλωνία και την ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών) και τις τρείς γλωσσικές κοινότητες (ολλανδόφωνη, γαλλόφωνη και γερμανόφωνη). Η ισορροπία όμως παραπαίει, γιατί αρκετά από τα δεδομένα της χώρας έχουν αλλάξει και άρα απαιτείται μια νέα θεσμική αναδιάταξη. Από το καλοκαίρι του 2007, αλλεπάλληλες κυβερνήσεις προσπάθησαν να προωθήσουν τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις – και κατέρρευσαν… Η μία παρέδιδε την σκυτάλη στην επόμενη εντός μηνών και τα αποσχιστικά συνθήματα των Φλαμανδών απλώνονταν, αποκτούσαν ερείσματα, ριζοσπαστικοποιούσαν την αστική τάξη της Φλάνδρας και (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) εκτοξεύουν το αποσχιστικό κόμμα Νέα Φλαμανδική Συμμαχία στην πρωτιά.Το Βέλγιο μπαίνει σε μιαν αργόσυρτη διαδικασία διάλυσης, για την ακρίβεια τριχοτόμησης. Η βασιλεία και η φιλοξενία της έδρας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποτελούν αδύναμα συνεκτικά στοιχεία μπρος στην κοινωνική πίεση. Η αναδιανομή του πλούτου – από τον Βορρά στον Νότο – αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στους Φλαμανδούς (που τους ωφέλησε η αποβιομηχάνιση της Βαλλωνίας και χρηματοδοτούν τον εθνικό προϋπολογισμό) και τους φτωχούς Βαλλώνους. Η οικονομική κρίση, που οδήγησε στο κλείσιμο το εργοστάσιο της Opel στην Αμβέρσα και εκτόξευσε την ανεργία στη Φλάνδρα, προκάλεσε την αντεπίθεση των Βαλλώνων. Η γλωσσική κατανομή ανά περιφέρεια (ολλανδικά μιλούν οι κάτοικοι της Φλάνδρας, γαλλικά οι κάτοικοι της Βαλλωνίας και γερμανικά ένα μέρος της Βαλλωνίας) περιπλέκεται στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, την BHV – η οποία ανήκει στη Φλάνδρα, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων είναι γαλλόφωνοι (που αυξάνονται και πληθύνονται λόγω της πρόσθετης διαμονής των ευρω-υπαλλήλων) και κάποιες κοινότητες της οποίας έχουν οριστεί «δίγλωσσες», άρα οι κάτοικοί τους μπορούν να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν τα ολλανδόφωνα ή τα γαλλόφωνα κόμματα. Η επέκταση αυτού του δικαιώματος σε όλη την περιφέρεια και ο επίσημος χαρακτηρισμος της ως δίγλωσσος, συγκρούεται με το αντιστάθμισμα που ζητούν οι Φλαμανδοί: να επιστρέψουν εξουσίες (που τώρα υπάγονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση) στις περιφέρειες.

Ο Μπάρτ Ντε Βεβέρ, ηγέτης της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας λάνσαρε σε τούτες τις εκλογές το σύνθημα «πρώτα συνομοσπονδία και μετά ανεξαρτησία», ενώ οι οπαδοί του – κυματίζοντας τις κίτρινες σημαίες της Φλάνδρας με το λιοντάρι -πριμοδοτούσαν το σχίσμα. Κύριος αντίπαλός του στη θέση της πρωθυπουργίας θεωρείται ο σοσιαλιστής γαλλόφωνος Έλιο Ντι Ρούπο, αυτοδημιούργητος πολιτικός, γιός Ιταλού μετανάστη που ορφάνεψε από πολύ μικρός και βγήκε νωρίς στη βιοπάλη για την 7μελή οικογένειά του. Η έλλειψη αυτοδυναμίας, λένε οι αναλυτές, θα οδηγήσει σε συμμαχικές κυβερνήσεις και η διεσδυτικότητα του Ντι Ρούπο είναι μεγαλύτερη απ΄αυτήν του Ντε Βεβέρ.

Το ομοσπονδιακό σύστημα του Βελγίου, πρότυπο για πολλές χώρες, σήμερα αργοπεθαίνει. Η πολιτική ηγεσία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το plan A (τη θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας) και τώρα, που η χώρα δοκιμάζεται από ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και που οι τράπεζές της κλυδωνίστηκαν μετά από την κατάρρευση της Fortis, η κοινωνία μοιάζει να επιλέγει το Plan B – τη διάλυση της χώρας. Η πιθανή επικράτηση της αποσχιστικής ρητορείας αναμφίβολα θα αναθερμάνει τα αντίστοιχα κινήματα στην Καταλωνία, τη Σκωτία, την βόρεια Ιταλία, ενδεχομένως και τη Γερμανία. Το Βέλγιο, ιδρυτική χώρα της ΕΟΚ θα είναι ο πρωτεργάτης στο ξήλωμα του πλεκτού του ευρωπαϊκού χάρτη. Και η ειρωνεία της ιστορίας θάναι, πως το Βέλγιο θα διαλυθεί, ενώ το Κονγκό (πάλαι ποτέ βελγική αποικία) συνεχίζει την εθνική του ιστορία…

12/6/2010

protagon.gr

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2839&reftab=37&t=Εκλογές-στο-Βέλγιο:-το-χρονικό-ενός-προαναγγελθέντος-θανάτου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: