christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια διαρθρωτική επανάσταση» – Συνέντευξη του Στιβ Χάνκε στον Τάκη Μίχα

Posted by christiannaloupa στο Μαΐου 11, 2010

10/5/2010

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ (www.tmichas.wordpress.com)

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο της ελληνικής κρίσης είναι ότι οδηγεί και σε αντιπαραθέσεις των οικονομολόγων στο θεωρητικό επίπεδο. Ετσι π.χ. ορισμένοι Αμερικανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η συνεισφορά του συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού Τζόσεφ Στίγκλιτς υπήρξε ιδιαίτερα αρνητική.

Αυτή είναι η άποψη την οποία διατυπώνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ε» ο γνωστός οικονομολόγος Στιβ Χάνκε. Ο κ. Χάνκε είναι καθηγητής Οικονομικών στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και έχει διατελέσει σύμβουλος σε πολλές χώρες όπως η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία, ενώ έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταρρύθμση των συναλλαγματικών συστημάτων χωρών όπως η Βουλγαρία, η Αργεντινή, η Εσθονία και η Λιθουανία.

«Καταστροφικός» Στίγκλιτς

«Οι συμβουλές του Στίγκλιτς ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα», μας λέει. «Ο Στίγκλιτς έδινε πολιτικές όχι οικονομικές συμβουλές. Ευθύς εξαρχής ακολούθησε τη λαϊκίστικη προσέγγιση να ψέγει τους ξένους για τα προβλήματα της Ελλάδας και ποτέ τους Ελληνες πολιτικούς. Ποτέ του δεν θα έθιγε την ελληνική γραφειοκρατία ή το κράτος. Και δυστυχώς ο πρωθυπουργός σας έπεσε στην παγίδα και επαναλάμβανε αυτά που του έλεγε ο Στίγκλιτς. Με αυτό τον τρόπο έχασε τουλάχιστον ένα μήνα, όταν περιόδευε τον κόσμο επιτιθέμενος εναντίον των «ξένων κερδοσκόπων» αντί να παραμείνει στην Ελλάδα και να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Αυτές οι επιθέσεις σε συνδυασμό με τα ψεύδη της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν σε απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας και είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει επιτακτική η προσφυγή στο ΔΝΤ».

Τρεις επιφυλάξεις

Ποια είναι η άποψή σας για το «σχέδιο διάσωσης» της Ελλάδας;

«Εχω τρεις επιφυλάξεις για το «σχέδιο διάσωσης» και τον ρόλο του ΔΝΤ. Πρώτον, πιστεύω ως γενική φιλοσοφία ότι οι πιο αρμόδιοι για να λύσουν μια κρίση είναι οι ντόπιοι. Μόνο όταν αυτό αποδειχθεί τελείως αδύνατο προσφεύγεις σε διεθνείς οργανισμούς. Δεύτερον, πιστεύω ότι ο μηχανισμός που στήθηκε θα οδηγήσει σε περιπλοκές. Για να λειτουργήσει θα πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά τρεις γραφειοκρατίες: του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ελληνική. Τρίτον, και πιο σημαντικό, δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να λυθεί με τη συνταγή του ΔΝΤ. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι δημοσιονομικό. Είναι ένα τεράστιο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας -και το ΔΝΤ δεν ασχολείται με διαρθρωτικά προβλήματα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια διαρθρωτική επανάσταση που θα παράγει ανάπτυξη. Το πρόβλημα της Ελλάδας, με άλλα λόγια είναι μεσοπρόθεσμο, όχι βραχυπρόθεσμο».

Πώς θα μπορούσε να είχε αποφύγει η κυβέρνηση την προσφυγή στο ΔΝΤ;

«Κατ’ αρχάς πρέπει να αναγνωρίσουμε στη σημερινή κυβέρνηση το ελαφρυντικό ότι παρέλαβε από την προηγούμενη μια ιδιαίτερα άθλια κατάσταση, την οποία κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί. Ομως θα μπορούσε να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ με την εφαρμογή ευθύς εξαρχής ενός μπαράζ μεταρρυθμίσεων που θα αιφνιδίαζαν θετικά τις αγορές. Οταν λοιπόν είχε κάνει αυτές τις αλλαγές και αν αυτές οι αλλαγές δεν έπειθαν τις αγορές, τότε και μόνο τότε θα έπρεπε να προσφύγει στο ΔΝΤ. Ομως δυστυχώς δεν έπραξε ποτέ κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, όλα τα μέτρα που πρότεινε ήταν δημοσιονομικά ημίμετρα που δεν αντιμετώπιζαν τη ρίζα του προβλήματος, το οποίο είναι ο αρτηριοσκληρωτικός χαρακτήρας της ελληνικής οικονομίας».

Το παράδειγμα της Ν.

Ζηλανδίας

Ποια χώρα ακολούθησε το υπόδειγμά σας;

«Η Νέα Ζηλανδία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε ανάλογα προβλήματα με αυτά της Ελλάδας. Και εκεί όπως και στην Ελλάδα είχες μια δεξιά κυβέρνηση που είχε οδηγήσει στη γιγάντωση του κρατισμού και του κρατικού παρεμβατισμού. Οπως και στην Ελλάδα, έλαχε σε μια κυβέρνηση Εργατικών να λύσει τα προβλήματα. Ομως σε αντίθεση με την Ελλάδα ο ηγέτης των Εργατικών, Ρόμπερτ Ντάγκλας, ήταν ένας βαθύς γνώστης και θιασώτης του φιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς. Αυτός λοιπόν ο ηγέτης έλαβε μέτρα που σηματοδότησαν μια ριζική φιλελεύθερη επανάσταση στην οικονομία, που κυριολεκτικά οδήγησε σε ολική ανατροπή του παλαιού καθεστώτος. Και φυσικά δεν χρειάστηκε το ΔΝΤ».

Ποιες είναι οι προοπτικές της Ελλάδας;

«Είμαι απαισιόδοξος. Πιστεύω ότι όλη η ιστορία θα καταλήξει είτε σε πτώχευση της Ελλάδας είτε σε αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν πιστεύω ότι ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στις επαναστατικές δομικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να ορθοποδήσει η οικονομία. Και όσο δεν υπάρχει αυτή η βούληση τόσο η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η κρίση στην Ελλάδα τα επόμενα έτη θα μοιάζει με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα που χτυπάει στα βράχια. Υστερα από κάθε κύμα επικρατεί μια μικρή σχετικά περίοδος γαλήνης. Και μετά έρχεται το επόμενο κύμα που είναι ακόμα μεγαλύτερο από το προηγούμενο κ.ο.κ. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα, τα κύματα θα συνεχίσουν να έρχονται και θα είναι συνεχώς μεγαλύτερα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: