christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

Τουρκία: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας! – της Χριστιάννας Λούπα

Posted by christiannaloupa στο Μαΐου 4, 2010

TVXS

http://tvxs.gr/userpost/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1

 

Η Ελλάδα έπιασε πάτο. Αυτό είναι γεγονός και δεν αλλάζει. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στη γειτονική μας Τουρκία, η οποία είναι γνωστό ότι βρίσκεται πολλά χρόνια πιο πίσω από μας, αντιμετωπίζοντας πληθώρα προβλημάτων διαφορετικής φύσεως από τα δικά μας. Η οικονομική κρίση άλλωστε, από την οποία κι αυτή πέρασε πρόσφατα, μοιάζει να φτάνει στο τέλος της για τη γειτονική χώρα. Επηρεάζει άραγε η ελληνική χρεοκοπία την Οικονομία της γείτονος; Υπάρχει αντίκτυπος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στη σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε.;

Παρ’ ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι η Ελλάδα με τη δημοσιονομική κρίση της, άθελά της έθεσε ένα ακόμα εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού λογικό είναι η τελευταία να μην έχει καμία απολύτως διάθεση να δεχτεί άλλη μία προβληματική χώρα στους κόλπους της, η Τουρκία – που, σημειωτέον, ερωτοτροπεί εδώ και  χρόνια με το ΔΝΤ, έχοντας δανειστεί απ’ αυτό το υπέρογκο ποσό των 46 δις δολαρίων – δείχνει μάλλον ωφελημένη από την οικονομική κρίση της χώρας μας. Η γείτων εξ άλλου, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, έχει την εξυπνάδα να προσελκύει ξένους επενδυτές, ενώ 4.000 είναι μόνο οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της. Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι ταχύτατος τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας την τουρκική Οικονομία στη 18η παγκόσμια θέση.

Ως ευκαιρία να διεισδύσουν στα Βαλκάνια, επεκτείνοντας την οικονομική τους επιρροή πάντως, φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι τουρκικές επιχειρήσεις την οικονομική κρίση της χώρας μας, που έχει βάλει τροχοπέδη στους μέχρι σήμερα ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα Βαλκάνια δείχνουν εκτός από τις τουρκικές τράπεζες, οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, οι εταιρείες τροφίμων και ποτών αλλά και οι εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και επίπλων, οι οποίες θέλουν  να προχωρήσουν άμεσα σε επενδύσεις στην περιοχή. (bankingnews.gr). Κι ενώ μέχρι τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαγόραζαν τουρκικές Τράπεζες, ομίλους, νοσοκομεία κλπ, οι όροι φαίνεται πως αντιστρέφονται, αφού τουρκικές εταιρείες εποφθαλμιούν προβληματικές επιχειρήσεις στο ελληνικό έδαφος.

Κατά την 9η Οικονομική Συνάντηση Τουρκικών Παραλίων Αιγαίου και Ελληνικών Νήσων του Αιγαίου, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο στην Αθήνα με τη συμμετοχή 200 Τούρκων επιχειρηματιών άλλωστε, ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος επί θεμάτων Εξωτερικού Εμπορίου, κ. Τσαγλαγιάν, κάλεσε τους «αδελφούς» Έλληνες επιχειρηματίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, να δραστηριοποιηθούν από κοινού με τους Τούρκους σε τρίτες χώρες της περιοχής μας και όχι μόνο, εκμεταλλευόμενοι τις τουρκικές εμπειρίες εξαγωγών. Πρόσθεσε επίσης: “Θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη και φιλία στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό από μία βαθιά κρίση που πλήττει και τον τουρκικό”, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει μεγάλη εμπειρία σε οικονομικές κρίσεις, ίσως και χειρότερες. Ο κ. Τσαγλαγιάν επίσης τόνισε, ότι ο λόγος που παρευρέθη στη Συνάντηση ήταν να τείνει χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα (!!)

Όλα αυτά βεβαίως ακούγονται τόσο συμπαθητικά, που κοντεύει κανείς να συμπεράνει ότι Έλληνες και Τούρκοι είναι τα καλύτερα φιλαράκια και πως τους συνδέει μια μακρόχρονη και ανέφελη φιλία. Νομίζει πως θα σηκωθεί ακόμα κι ο Αμπντί Ιπεκτσί από τον τάφο του να χειροκροτήσει! Ο κύριος Νταβούτογλου όμως, αλλιώς μας τα είπε πρόσφατα, τονίζοντας πως η υφαλοκρηπίδα δεν είναι το μόνο πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες και πως είναι πολλά αυτά που μας χωρίζουν. Όσο για την Κύπρο… κουβέντα για την ταμπακιέρα!

Προσωπικά πιστεύω ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Δυστυχώς όμως οι μηχανισμοί χειραγώγησης είναι τέτοιοι, που διαμορφώνουν συνειδήσεις. Πόσο πολύ θα επιθυμούσαμε όλοι να ήταν πραγματικότητα η ελληνοτουρκική φιλία και όχι λυκοφιλία! Γιατί είναι γνωστό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, εδώ όμως πρόκειται για ανοιχτούς λογαριασμούς.

Θα αναφέρω εδώ τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη:

«Παρ’ ότι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογάν».

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας, λοιπόν;

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Τουρκία: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας! – της Χριστιάννας Λούπα”

 1. Ν.Καραβαζάκης said

  …Το «πάγωμα των εξοπλισμών» σήμερα,Ελλάδας-Τουρκίας,που με τόση αυταρέσκεια, βαυκαλίζεται να διαλαλεί ο κ. Δρούτσας (αν.ΥΠ.ΕΞ. της Ελλάδας),ισοδυναμεί με την παγίωση της εξοπλιστικής (κι όχι μόνον,διότι υπάρχει και η αριθμητική) υπεροχής της Τουρκίας.Αλληλοσυμπληρώνεται όμως με τα επιχειρηματικά δάνεια…
  Ποιές δυνάμεις και ποιές σκοπιμότητες όμως, υπηρετούνται έτσι,ενώ οι Τούρκοι ουδαμώς αφίστανται των επεκτατικών επιβουλών τους στο Αιγαίο και της κατοχής τους στην Κύπρο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: