christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

Νίκος Μαζιώτης: H ιστoρíα ενóς τρoμoκράτη!

Posted by christiannaloupa στο Απρίλιος 12, 2010

 
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 16/01/2001

Βγαίνει ο Μαζιώτης

Μείωση της ποινής από τα 15 στα 5,5 χρόνια

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΘΗ

Είναι από εκείνες τις λίγες φορές που μια καταδίκη φοράει το μανδύα της νίκης, και δύο κόσμοι διαφορετικοί συναντώνται εκεί όπου η πολιτική ιδεολογία τέμνει την ανθρώπινη συνείδηση.

 

Ο Νίκος Μαζιώτης έχει, ήδη, εκτίσει τα 3/5 της ποινής του και σύντομα θα αποφυλακιστεί
Ο Νίκος Μαζιώτης με παρρησία είχε κάνει ένα βήμα εμπρός όταν εκλήθη (προ τριετίας σχεδόν) να απαντήσει στο ερώτημα, «ποιος έβαλε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο υπουργείο Ανάπτυξης», αποδεχόμενος την πράξη του.

Αντέδρασε σχεδόν βίαια, στην προσπάθεια αποβολής από την αίθουσα του πολιτικού λόγου, ως εξήγησης της πράξης του. «Είστε στρατοδικείο, δεν σας αναγνωρίζω», χλεύασε τους δικαστές, κραδαίνοντας ένα μικρόφωνο, τη στιγμή που οι φυσικοί υπερασπιστές του (Σπ. Φυτράκης, Δάφνη Βαγιανού) αποχωρούσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη διακοπή της απολογίας του.

Και δεν ήταν στην αίθουσα, αφού είχε οριστικά αποβληθεί από αυτή, για να ακούσει από τα χείλη του ανθρώπου με τον οποίο είχε έρθει ευθέως σε σύγκρουση την απόφαση που του επιτρέπει να μετράει ανάποδα μέχρι τη στιγμή της (σύντομης) αποφυλάκισής του. Αλλωστε η πλειοψηφία είχε φροντίσει να μειώσει την ποινή του από τα 15 στα 5,5 χρόνια κάθειρξη, γεγονός που σημαίνει ότι (αυτοδικαίως πλέον) θα κινηθεί η διαδικασία για την υφ’ όρους απόλυσή του από τις φυλακες.

Ο πρόεδρος Εφετών Γ. Πράσσος κοιτούσε το άδειο έδρανο του κατηγορουμένου, όταν ανακοίνωνε την απόφαση: «Ενοχος προμήθειας, κατοχής εκρηκτικών, κατοχής όπλων, καθώς και απρόσφορης απόπειρας έκρηξης», είπε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη δραστική μείωση της πρωτόδικης ποινής των 15 ετών που του είχε επιβληθεί.

Και αυτό γιατί το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία της απόπειρας έκρηξης, σε «απρόσφορη απόπειρα», υιοθετώντας τον βασικό ισχυρισμό του «ότι δεν προκλήθηκε κίνδυνος ανθρώπινης ζωής», άποψη την οποία είχε απορρίψει το πρωταβάθμιο δικαστήριο.

«… Εχω πειστεί ότι είτε από ελλιπή κατασκευή είτε από σφαλερή χρήση ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν επρόκειτο να ενεργοποιηθεί», είχε συναινέσει προηγουμένως ο εισαγγελέας Αντ. Πλωμαρίτης.

Ο μόνος που διαφώνησε ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γ. Πράσσος, ο άνθρωπος δηλαδή που είχε συγκεντρώσει τα πυρά του Μαζιώτη κατά τη διάρκεια της δίκης. Η απομάκρυνση μαρτύρων υπεράσπισης και η βίαιη διακοπή της απολογίας του είχαν προσωποποιήσει την «κόντρα» του Νίκου Μαζιώτη με τον πρόεδρο Εφετών.

Η επιθετική κίνηση του κατηγορουμένου προς την έδρα, «τιμωρήθηκε» με δύο τρόπους: «Θα παρακολουθείτε τη δίκη δεμένος με χειροπέδες», του είπε ο εφέτης. Κι όταν εκείνος χλεύασε τη «δημοκρατία τους», τα μέτρα ήταν περισσότερο δραστικά: «Αποβάλλεστε από την αίθουσα, γιατί θορυβείτε», ανακοίνωσε ο δικαστής. Ετσι, ο Νίκος Μαζιώτης δεν βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου, όταν οι δικαστές αναγνώριζαν ουσιαστικά τον «πολιτικό χαρακτήρα» της πράξης του.

Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε, όπως και πρωτοδίκως, το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών αιτίων», αποδεχόμενο την άποψή του, ότι «επρόκειτο για μια πράξη αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων του Στρυμονικού κόλπου, ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου χρυσού από ξένη πολυεθνική».

Αντίστοιχη ήταν άλλωστε η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, την οποία ακολούθησαν οι ολιγόλεπτες αγορεύσεις των διορισμένων από το δικαστήριο συνηγόρων υπεράσπισης: «Δεν σας αναγνωρίζω, είστε ανδρείκελα», τους φώναξε ο Μαζιώτης λίγο πριν αποχωρήσει για τα κρατητήρια.

Ωρα αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο Μαζιώτης δεν μπορούσε να δει τα χαμογελαστά πρόσωπα των φίλων του, οι οποίοι έδειξαν την ικανοποίησή τους, όταν αποχώρησε το δικαστήριο. Οσο για τη διαδικασία αποφυλάκισής του, αυτή θα κινηθεί πλέον αυτοδικαίως, αφού ήδη έχει εκτίσει τα τρία πέμπτα (κρατείται από τον Ιανουάριο του 1998), ενώ έκανε και μεροκάματα στις φυλακές.

**Στο μεταξύ χθες τα ξημερώματα άγνωστος τηλεφώνησε και πάλι στην «Ε» και διευκρίνισε τους λόγους της εμπρηστικής επίθεσης που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και είχε αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές ζημιές σε ένα περιπολικό και ένα αυτοκίνητο ιδιώτη. «Χθες Σάββατο 13 Γενάρη, ημέρα σύλληψης του Μαζιώτη πριν από 3 χρόνια, επιτεθήκαμε στο Α.Τ. Εξαρχείων για τη μεθοδευμένη τρομοδίκη που έχει σκοπό την εξόντωση του συντρόφου μας που δεν γίνεται να περάσει αναπάντητη», είπε συμπληρώνοντας ότι «τρομοκράτες και ληστές είναι οι εξουσιαστές. Λευτεριά στο Νίκο Μαζιώτη και τους φυλακισμένους επαναστάτες. Κανείς να μην κοιμάται ύποπτος», αλλά και πάλι χωρίς να αναλαμβάνει την επίθεση για κάποια αναρχική ομάδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: