christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

Το ΕΣΥ στην εντατική – Τα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι ο μεγάλος ασθενής

Posted by christiannaloupa στο Απρίλιος 8, 2010

TA NEA

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4568474&ml=1 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη Φωτεινή Στεφανοπούλου ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 7 Απριλίου 2010//    

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας χρειάστηκε να περάσουν 2 μήνες έως ότου αντικατασταθεί η λυχνία στον αξονικό τομογράφο. Κι όμως, οι γιατροί της ακτινολογικής κλινικής λένε πως πρόκειται για χρόνο- ρεκόρ, αφού είχαν χρειαστεί 6 μήνες για την αντικατάσταση της κεφαλής στον υπερηχογράφο του νοσοκομείου, όπου κάθε χρόνο γίνονται 16.000 αξονικές τομογραφίες και υπέρηχοι.

Το πρόσωπο του ΕΣΥ που γνώρισε ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι αυτό με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι κάτοικοι της περιφέρειας. Και μάλιστα, όσα δεν είδε ο κ. Λοβέρδος, η υγεία του οποίου βελτιώνεται, είναι οι τραγικές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό που αναγκάζουν τους πολίτες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα ή να ταξιδεύουν χιλιόμετρα έως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ώστε να υποβληθούν σε αναγκαίες εξετάσεις.

Το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου είναι ενδεικτικό της τεχνολογικής γύμνιας του ΕΣΥ. «ΤΑ ΝΕΑ», διερευνώντας τη δυνατότητα των πολιτών να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία σε δημόσιο νοσοκομείο της Πελοποννήσου, τηλεφώνησαν διαδοχικά στα νοσοκομεία του Ναυπλίου, του Αργους, της Σπάρτης και της Κορίνθου, εισπράττοντας αρνητικές απαντήσεις. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου η απάντηση από το τηλεφωνικό κέντρο ήταν «τηλεφωνήστε στο 23860», παραπέμποντας τους ασθενείς σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο! Αλλά και εκεί οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 10 ημέρες, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού- έχει ξεπεραστεί το μηνιαίο πλαφόν εξετάσεων που ορίζει το ΙΚΑ ανά διαγνωστικό κέντρο. Συνεπώς εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε μαγνητική τομογραφία υποχρεώνονται να πληρώσουν 280 ευρώ από την τσέπη τους. Η εναλλακτική λύση που τους προσφέρεται είναι να διακομιστούν με ασθενοφόρο σε θεραπευτήριο του ΙΚΑ στην Αθήνα, αρκεί να έχουν το απαραίτητο παραπεμπτικό. Ωστόσο, τα ασθενοφόρα επίσης σπανίζουν στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόνον όσοι ασθενείς δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Χωρίς ασθενοφόρα
Είναι ενδεικτικό πως τόσο στη Λιβαδειά όσο και στη Θήβα υπάρχει μόνον ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ στους επαρχιακούς δρόμους της Αράχοβας, των Δελφών και του Γαλαξιδίου δεν κυκλοφορεί ούτε έναο κοντινότερος τομέας του ΕΚΑΒ λειτουργεί στην Αμφισσα. Με δεδομένο πως τα κέντρα υγείας και τα μικρά νοσοκομεία παίζουν τον ρόλο του «τροχονόμου» κατευθύνοντας τα σοβαρά περιστατικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, τα ελάχιστα ασθενοφόρα καλούνται να καλύψουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις διακομίζοντας τους ασθενείς από τη μία περιοχή στην άλλη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου συναντά κανείς το εξής παράδοξο: η ακτινολογική κλινική έχει στη διάθεσή της εκτός από αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, παρόλα αυτά κάτοικοι και τουρίστες είναι υποχρεωμένοι να κλείνουν ραντεβού στα δύο ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά που λειτουργούν στο νησί ενώ σύντομα θα εγκαινιαστεί και τρίτο. Ο λόγος; Ο μαγνητικός του νοσοκομείου δεν λειτουργεί επί ενάμιση χρόνο λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Στεφανιογράφος για… μουσείο
Οπως υπογραμμίζουν γιατροί στα «ΝΕΑ», η απουσία απαραίτητου εξοπλισμού στο ΕΣΥ δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα ακόμη και σε πανεπιστημιακές κλινικές της περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) έχει στη διάθεσή του έναν στεφανιογράφο «μουσειακής αξίας», όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Μανόλης Αχλαδιανάκης- «πρόκειται πιθανόν για το παλαιότερο μηχάνημα που λειτουργεί στην Ευρώπη» σημειώνει. Επιπλέον, η καθυστέρηση της λειτουργίας καρδιοχειρουργικής κλινικής στο νοσοκομείο έχει δώσει το πράσινο φως σε ιδιώτες να αναλάβουν εργολαβία τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρδιολογικό πρόβλημα και χρήζουν επέμβασης.

Πάντως, στελέχη της δημόσιας υγείας αναφέρουν πως η ολιγωρία στην επισκευή ή στην ανανέωση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού στο ΕΣΥ δεν είναι πάντα «αθώα» και ότι πίσω από αυτή κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει διοικητής νοσοκομείου, πιέσεις ασκούνται και από τις εταιρείες προμηθειών- για παράδειγμα η λυχνία ενός αξονικού τομογράφου κοστίζει τουλάχιστον 30.000 ευρώ για άμεση αντικατάσταση, όμως η προμηθεύτρια εταιρεία μπορεί να απαιτήσει έως και 70.000 ευρώ.

Δύο μήνες αναμονή!
Μπαλάκι μεταξύ νοσοκομείων γίνονται οι ασθενείς και στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη αναμονή για τακτικές εξετάσεις αφού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνωστίζονται ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή – για μία τομογραφία σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν ώς και 20 ημέρες, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος στο Θεαγένειο, που εξυπηρετεί το 70% των καρκινοπαθών όλης της Βόρειας Ελλάδας, μπορεί να φθάσει τους δύο μήνες.

ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μόνο σε ένα νοσοκομείο ολόκληρης της Πελοποννήσου λειτουργεί αξονικός τομογράφος!

Ανοιχτή πληγή οι ελλείψεις προσωπικού

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» λειτουργούν τα νοσοκομεία της περιφέρειας για έναν επιπλέον λόγο- οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποτελούν μόνιμο αγκάθι για το ΕΣΥ. Και όπως παραδέχονται οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της χώρας αγωνιούν για το αν θα βρουν στα νοσοκομεία τουλάχιστον έναν εφημερεύοντα γιατρό στις κλινικές αιχμής όπως είναι οι παθολογικές και οι χειρουργικές.

Ενα κοριτσάκι δώδεκα ετών που τραυματίστηκε το βράδυ της Ανάστασης από βεγγαλικά στο πρόσωπο μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά η Οφθαλμολογική Κλινική ήταν κλειδωμένη- ουδείς απο τους δύο οφθαλμιάτρους εφημέρευε.

Η μικρή μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου και νοσηλεύεται, οι θεράποντες ιατροί της ωστόσο είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της όρασής της.

Εβαλαν λουκέτο
Η Γυναικολογική Κλινική στο νοσοκομείο της Φλώρινας έχει κλείσει από το 2008 (λειτουργούν μόνον εξωτερικά ιατρεία από μια επίκουρο γιατρό), ενώ λουκέτο μπήκε στη Μαιευτική Κλινική της Κοζάνης και των Γρεβενών, λόγω της απουσίας παιδιάτρου στα δύο νοσοκομεία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: