christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 – ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1944

Posted by christiannaloupa στο Μαρτίου 30, 2010

 

 

AΠOΣTOΛH: MAPIOΣ ΣOYΣHΣ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΓΚΕΚ ΡΙΜΕΝΟ

ΑΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 18746/93

Email marius38gr@yahoo.gr

ΤΗΛ 6937274563

                                                                              Αθήνα   25/03/2010

                       ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

                       ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1944

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Γιορτάζουμε την επέτειο έναρξης  της εξέγερσης του γένους στις 25 ΜΑΡΤΊΟΥ 1821 κατά της σκλαβιάς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας  που κράτησε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Γιορτάζουμε σήμερα και απολαμβάνουμε όλη την χαρά της ελευθερίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Για την Χριστιανοσύνη  η σημερινή ημέρα είναι παράλληλα μια μεγάλη θρησκευτική εορτή ευαγγελίζεται τη Γέννηση τοῦ Σωτήρα της ανθρωπότητας..

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Κατά την ημέρα αυτή όμως εμείς, οι εβραίοι της Ελλάδας δεν θα ξεχάσουμε ποτέ  την βάρβαρη επίθεση που υπέστημεν στις  25 Μαρτίου του 1944. Απροσδόκητα οι αναίσχυντοι και  βάρβαροι κατακτητές επέλεξαν την ιερή αυτή μέρα, να συλλάβουν, με απόλυτα οργανωμένο στρατηγικό και εγκληματικό σχέδιο ,όλους τους εβραίους ,( εκτός της φυσικά τους εβραίους της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Μακεδονίας τους οποίους είχαν ήδη μεταφέρει στα στρατόπεδα του θανάτου )

Είναι προφανές γιατί επέλεξαν την ημέρα αυτή διότι ήταν αργία και ο κόσμος όλος ήταν αφοσιωμένος στην εθνική και θρησκευτική του εορτή .

Στις 25 Μαρτίου 1944 σε μία αιφνιδιαστική και απροκάλυπτη επίθεση των Γερμανών κατά του αμάχου εβραϊκού πληθυσμού συνελήφθηκαν όλοι οι κάτοικοι των πόλεων .

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Στην Κοινότητα Αθηνών

 συνελήφθησαν 800 άτομα στην συναγωγή ΕΤΣ ΧΑΊ΄Μ που είχαν πάει να δώσουν το παρόν μετά από τις διαβεβαιώσεις των ότι όσοι παρουσιαστούν δεν θα διώκονται  Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς

                 Η μαρμάρινη αυτή πλάκα ευρίσκεται σήμερα στην Ιερά Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ  η οποία ενθυμίζει το απάνθρωπο γεγονός της σύλληψης των ανθρώπων, της λεηλασίας και της βεβήλωσης της συναγωγής .

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Στην Κοινότητα Άρτας 

στις 25 Μαρτίου του 1944 Οι Γερμανοί  περικύκλωσαν την εβραϊκή συνοικία της Άρτας η οποία αριθμούσε 384 άτομα . Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν γυμνοί και ανυπόδητοι δίχως να τους επιτραπεί να πάρουν τίποτα μαζί τους με αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα  και από εκεί στα στρατόπεδα της Γερμανίας όπου μετά την διαλογή και τις κακουχίες μόνον 60 άτομα απέμειναν στην Άρτα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Στην Κοινότητα ΙΩΑΝΝΪΝΩΝ

 Στις 25 Μαρτίου του 1944 οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής προχώρησαν στην σύλληψη των 1.850 εβραίων των Ιωαννίνων, σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Ρωμανιώτικης Ελληνικής Εβραϊκής κοινότητας, με παρουσία αιώνων στην Ιστορία της χώρας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, απ’ όπου βγήκαν ζωντανοί μοναχά οι 163…

Από την σύλληψη των εβραίων των Ιωαννίνων

Οι Γερμανοί αποφασίζουν τελικά να «χτυπήσουν» στις  25 Μαρτίου 1944του, ανήμερα της εθνικής γιορτής. Είναι Σάμπατ, αργία του Σαββάτου για τους Εβραίους και οι περισσότεροι είναι ακόμα στα κρεβάτια τους.

Στέλλα Κοέν  επιζήσασα Άουσβιτς αφηγείται
Κατεβαίνω κάτω ανοίγω την πόρτα και ήταν ένας χωροφύλακας «μάστε τα λέει σε 2 ώρες φεύγετε, του κλείνω την πόρτα και ανεβαίνω πάνω τρέχοντας χτυπώ την πόρτα του αδελφού μου κλαίγοντας… Σηκώνεται, ανοίγει το παράθυρο και ακούγεται εκείνος ο οδυρμός εκείνα τα μοιρολόγια εκείνα τα χτυπήματα στα τζάμια στις πόρτες αλαφιασμένος ο κόσμος σε 2 ώρες έπρεπε να μάσει ό, τι είχε τι μπορούσε να πάρει τι μπορούσε να πάρει;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  στην Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας

Πριν από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο υπήρχαν στη Λάρισα 1020 εβραίοι. Στον πόλεμο έλαβαν μέρος πολλοί στρατευμένοι -μέλη της Κοινότητας- που πολέμησαν τον εχθρό σε πολλά μέτωπα. Αργότερα πολλοί κατατάχτηκαν και στις ομάδες της Εθνικής Αντίστασης. Δέκα τρείς (13) Λαρισινοί εβραίοι έπεσαν για την πατρίδα Ελλάδα (4 στο Αλβανικό μέτωπο και 9 σε μάχες εναντίον των Γερμανών).
Στις 24 Μαρτίου1944 οι Γερμανοί συνέλαβαν τους εβραίους της Λάρισας, που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα θανάτου Άουσβιτς, Μπιρκενάου κ.λ.π. Επέστρεψαν από εκεί μόνο 5 άτομα, ενώ 235 (ποσοστό 36%) θανατώθηκαν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στην Ισραηλιτική Κοινότητας της Χαλκίδας

στις 24 του Μάρτη1944με την ομαδική εκτέλεση των 48 πατριωτών της Εύβοιας. Μα και από ποιανού τη μνήμη θα σβήσει ποτέ το τρομερό δράμα της Εβραίας δασκάλας Μένω Λ. Μόσχοβιτς (Καλομοίρας) στους Στρόπωνες; Όταν προδόθηκε ότι  ήταν Εβραία την έπιασαν οι Γερμανοί μ’ επικεφαλής τον Ταγματάρχη Μπάγερ  , την γύμνωσαν, την ανέβασαν σ’ ένα μπαλκόνι της πλατείας, της έμπηξαν κτηνώδικα ένα ξύλο στα γεννητικά της όργανα και την γκρέμισαν απ’ το μπαλκόνι στην πλατεία. Και στο ανομολόγητο αυτό αίσχος των Γερμανών, πήραν μέρος δυστυχώς και οι Έλληνες συνεργάτες τους. Και  άλλοι 17 είχαν καταφύγει μαζί με όλους σχεδόν τους Εβραίους της Χαλκίδας σε χωριά της Εύβοιας μα στα διάφορα «Χτένια» των Γερμανών πιάστηκαν και στάλθηκαν στη Γερμανία. Εκεί στα διάφορα στρατόπεδα, άλλοι απ’ αυτούς υπέκυψαν στις κακουχίες και άλλοι εξοντώθηκαν στα κρεματόρια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στην Ισραηλιτικής Κοινότητα Τρικάλων

Ο Μπεργκμάγερ (Bergmayer), μέλος της γερμανικής μυστικής χωροφυλακής (Geheime Feldpolizei-Gruppe 621), στην αναφορά του, με ημερομηνία 27 Μαρτίου 1944, που βρίσκεται στα αρχεία των μεταγενέστερων δικών της Νυρεμβέργης (μέ στοιχεία NOKW-1915) περιγράφει μεταξύ άλλων: «Ώρα 3 το πρωί [της 25ης Μαρτίου] έδωσε εντολή ο Χάφρανεκ [ταγματάρχης της γερμανικής αστυνομίας τάξεως (Ordnungspolizei)] να περικυκλωθεί το γκέτο. Ώρα 5 ανακοινώθηκε στον πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας, ότι όλοι οι Εβραίοι όφειλαν εντός τριών ωρών να παρουσιαστούν στους προσβληθέντες χώρους προκειμένου να εκτοπισθούν. Ώρα 10 μεταφέρθηκαν πολλές εκατοντάδες Εβραίοι στα Τρίκαλα. >>

 

 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στην Ισραηλιτική Κοινότητα Πρεβεζας

Οι 250 εβραίοι κάτοικοι της Κοινότητας Πρεβέζης συνελήφθησαν  στις 25 Μαρτίου 1944και εξοντώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα Μόνο 15 διασώθηκαν δηλαδή χάθηκε  το 94% του εβραϊκού πληθυσμού 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στην  Καστοριά

Στις 25 Μαρτίου 1944, 763 Εβραίοι απελάθηκαν, πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Τους κράτησαν για μέρες κλεισμένους σε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο, χωρίς τροφή και νερό, και τα νεαρά κορίτσια βιάστηκαν από Γερμανούς στρατιώτες. Τριάντα-πέντε Εβραίοι επέζησαν από το Ολοκαύτωμα στην Καστοριά. Σήμερα μόνο μία Εβραϊκή οικογένεια παραμένει μετά από 500 χρόνια Εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Οι Εβραίοι του Βόλου

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησαν στο μέτωπο 71 Εβραίοι του Βόλου, απο τους οποίους σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης ένας ενώ άλλοι δύο έμειναν ανάπηροι. Τα πρώτα αντιεβραϊκά μέτρα των Γερμανών εκδηλώθηκαν τον Οκτώβριο του 1943, ενώ στις 25 Μαρτίου του 1944 συνελήφθησαν και στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου και εξοντώθηκαν, 155 Εβραίοι. Όμως υπολογίζεται πως χάρις στις προσπάθειες που κατέβαλαν ο Αρχηραβίνος Πεσσάχ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωακείμ και το ΕΑΜ που φυγάδευσαν αρκετούς διωκόμενους στο Πήλιο σώθηκε το 74% των Εβραίων του Βόλου.

            ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ       25     Μαρτιου   2010   

Την ημέρα αυτή οι Έλληνες Εβραίοι αισθανόμαστε χαρά και υπερηφάνεια για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης αλλά παράλληλα αισθανόμαστε και βαθειά θλίψη διότι την ημέρα αυτοί οι ύπουλοι Γερμανοί, οι οποίοι από ότι συμπεραίνεται στις 25 Μαρτίου 1944 έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου  συνέλαβαν τους αδελφούς μας τους πατέρες μας τους παππούδες μας για να τους στείλουν στα στρατόπεδα του θανάτου από όπου ελάχιστοι επέστρεψαν . .

 Ακόμη αισθανόμαστε βαθειά θλίψη  διότι οι πρόγονοι σημερινών  (σύμμαχων  ), απ’ο τους απλούς στρατιώτες μέχρι και το επίσημο κράτος ,αφού λήστεψαν όλες τις περιουσίες των πολιτών και των κρατών που κατέλαβαν στον πόλεμο και αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα  , επεκράτησαν οικονομικά στην Ευρώπη. Την στιγμή κατά την οποία οι η χώρα μας βρίσκεται σε μια οικονομική κρίση είναι οι μόνοι που αποστασιοποιούνται από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη και δεν στηρίζουν την χώρα μας , και με τα επαίσχυντα δημοσιεύματα στον τύπο τους αποδεικνύουν ότι όχι μόνον αγνοούν τα πεπραγμένα των γονιών τους αλλά γενικά είναι και ανιστόρητοι και  αμόρφωτοι .Μόρφωση δεν είναι ο πλούτος ούτε η οικονομική δύναμη, ούτε οι γνώσεις  . Μόρφωση είναι το μεγαλείο της ψυχής που κρύβεις μέσα σου

 Όταν οι Έλληνες κτίσανε τον Παρθενώνα , που οποίο αποτελεί υπερηφάνεια για την ανθρωπότητα  οι Γερμανοί κτίσανε τα κρεματόρια του Άουσβιτς, το οποίο αποτελεί όνειδος της ανθρωπότητας.

 Ο Σύλλογος Απογόνων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αισθάνεται την ανάγκη , να ευχηθεί , σε όλους για τις γιορτές που έρχονται ,Για το Εβραϊκό Πέσαχ και για το Χριστιανικό Πάσχα , Οι δύο αυτές εορτές εκφράζουν την απελευθέρωση από την σκλαβιά και είναι βαθειά θρησκευτικές και ειρηνικές εορτές

400 χρόνια ήταν σκλάβοι οι Έλληνες στους Τούρκους,

400χρόνια ήταν σκλάβοι οι Εβραίοι στην Αίγυπτο . 

Ακόμη αισθανόμαστε την ανάγκη για άλλη μια φορά και για πάντα να διακηρύξουμε  ότι

 Τα παιδιά όλου του κόσμου που σκοτώνονται ,είτε αυτά είναι εβραιόπουλα είτε είναι αραβόπουλα είτε λευκά η μαύρα η οτιδήποτε άλλο, <<ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ>> γι αυτό εμείς που ζήσαμε τον όλεθρο του Β Παγκοσμίου πολέμου οφείλουμε να αγωνιστούμε. για έναν καλύτερο κόσμο.

Ο Πρόεδρος                                                                        Η Γενική Γραμματείς

 Μάριος Σούσης                                                                     Άννα Καμπελή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: