christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

22 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα νερού – της Χριστιάννας Λούπα

Posted by christiannaloupa στο Μαρτίου 27, 2010

Έχουμε άραγε συνειδητοποιήσει ποτέ ότι το ακατάλληλο για πόση νερό, το οποίο δυστυχώς καταναλώνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης, προκαλεί περισσότερους θανάτους στον πλανήτη από έναν πόλεμο;

Το νερό, χωρίς το οποίο ζωή είναι αδύνατον να υπάρξει και που η παροχή του είναι αυτονόητη στο δυτικό κόσμο, στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας είναι είδος πολυτελείας, πιο πολύτιμο κι από το μαύρο χρυσό. Σύμφωνα με τη UNICEF άλλωστε, κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, δηλαδή 3 παιδιά κάθε λεπτό! Κάθε χρόνο εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποβλήτων που παράγονται από τις βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά του πλανήτη. Εκτός αυτού, η λειψυδρία, αναγκάζει τους κατοίκους των χωριών της Αφρικής, όχι σπάνια, να διανύουν χιλιόμετρα ολόκληρα προκειμένου να κουβαλήσουν μια στάμνα πόσιμο (;) νερό στο σπίτι τους.

Μεγάλα τμήματα του πλανήτη σε Αφρική, Ασία, Αυστραλία, ακόμα και στην Νότια Αμερική, υποφέρουν από την έλλειψη νερού. Δύο γεγονότα έχουν συμβάλει στην δημιουργία του προβλήματος. Το ένα είναι η δημογραφία, αφού τα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός του πλανήτη αυξήθηκε από 3 σε 6,5 δισεκατομμύρια, η χρήση του νερού σχεδόν τριπλασιάστηκε. Το δεύτερο γεγονός είναι οι κλιματικές αλλαγές, που επιφέρουν κατακόρυφη αύξηση της ξηρασίας ακόμα και σε περιοχές, που μέχρι πρότινος, θεωρούνταν «προνομιούχες» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των βροχοπτώσεων.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι, ότι και πολιτικές συρράξεις είναι δυνατόν να δημιουργηθούν κατά καιρούς με αφορμή την έλλειψη του νερού, όπως η ανατροπή του προέδρου της Μαδαγασκάρης τον περασμένο χρόνο, που ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα της έλλειψης νερού στη Νότια Κορέα. (Πηγή: agrotypos.gr, 15/4/2009).

Όσον αφορά τη χώρα μας, όπου η νομοθεσία έχει γίνει για να καταπατείται, το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων βιομηχανικών, κυρίως, αποβλήτων, παραμένει απειλητικό για τον υδροφόρο ορίζοντα πολλών περιοχών.

Με βάση επιστημονικές έρευνες, 3 στα 5 ελληνικά ποτάμια παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, με τα πρωτεία να κατέχουν ο Ασωπός, ο Πηνειός, ο Αλιάκμονας και ο Νέστος. Προβλήματα ρύπανσης έχουν και πολλές λίμνες και λιμνοθάλασσες της χώρας με τα σημαντικότερα να εντοπίζονται στη Βιστωνίδα, στη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού και στην Κορώνεια.

Σύμφωνα με έρευνες του Συνήγορου του Πολίτη σε διάφορες περιοχές εξ άλλου, αποδείχθηκε ότι το νερό δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα για την προστασία της δημόσιας υγείας, εξαιτίας α) υψηλού μικροβιακού φορτίου οφειλόμενου στην εισροή λυμάτων λόγω γειτνίασης των αγωγών ύδρευσης είτε με αγωγούς αποχέτευσης ή με απορροφητικούς βόθρους, β) μη αποτελεσματικής υγειονομικής προστασίας συντήρησης και καθαρισμού των συστημάτων ύδρευσης γ) μη εφαρμογής συστηματικής και επαρκούς απολύμανσης ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μικρών Δήμων. Σε κάποιες περιπτώσεις, τέλος, διαπιστώθηκε χημική ρύπανση του πόσιμου ύδατος από βιομηχανικές ή αγροτικές δραστηριότητες, αλλά και εισροή θαλάσσιου ύδατος στα υδροφόρα στρώματα λόγω υπεράντλησης (http://www.synigoros.gr/perivallon/pagkosmia_imera_nerou.htm).

Το σκάνδαλο του Ασωπού, που ξεκίνησε το 2007 αλήθεια, σε τι φάση βρίσκεται; Ξεχάστηκε κι αυτό, όπως τόσα άλλα (οικονομικά και μη), υποθέτω, ενώ ο κόσμος εξακολουθεί να πίνει το άκρως τοξικό εξασθενές χρώμιο μέσα από το νερό της βρύσης, αλλά και μέσω των λαχανικών κλπ, λόγω της ρύπανσης της διατροφικής αλυσίδας. Έχετε δει εσείς σε καμιά άλλη πολιτισμένη χώρα 60 μεταλλοβιομηχανίες να ρίχνουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι, μαυροζούμι να κυλά στην κοίτη του, ψάρια να ψοφούν στις εκβολές του και το κράτος περί «άλλα» να τυρβάζει; Τα «άλλα» ποια είναι; Έ, αυτό το μάθαμε όλοι πια. Κι εμείς και η υπόλοιπη Ευρώπη, που τρέχει να μας ξελασπώσει και το ΔΝΤ, που καραδοκεί σαν αρπακτικό!

Σχετικά άρθρα του Blog:

Στις 15 Απριλίου η Έριν Μπρόκοβιτς στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Ασωπό – «Πείτε στην Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν!» – in.gr

Νερό: Πηγή ζωής ή δηλητήριο; – της Χριστιάννας Λούπα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: