christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

Το μεγάλο ταξίδι του Ελληνικού θησαυρού το 1941 – Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Posted by christiannaloupa στο Μαρτίου 23, 2010

 

                                            Η μεγαλύτερη οικονομική  καταστροφή  που υπέστη η Ελλάδα  στην σύγχρονη ιστορία της, ήταν αυτή της  πολεμικής περιόδου 1941-1944. Και αν υπολογίσουμε και τα ανθρώπινα θύματα έως το 1949, η χώρα μας υπέστη τέτοια καταστροφή και συρρίκνωση, που  όμοιά της δεν έχει υποστεί άλλο ευρωπαϊκό κράτος.… Και τα υποστήκαμε όλα από Ευρωπαίους, εχθρούς και συμμάχους της περιόδου εκείνης …

Είδαμε στο προηγούμενο φύλλο τα κατοχικά δάνεια των Ιταλών και Γερμανών και  σήμερα θα δούμε την περιπέτεια  των ελληνικών  αποθεμάτων σε χρυσό, που πήραν υπό την «προστασία» τους οι σύμμαχοί μας Άγγλοι…

Στην Αθήνα, στις 17 Απριλίου 1941, και ενώ οι Γερμανοί είχαν εισβάλει στη Μακεδονία, ο πρωθυπουργός Αλέξ. Κορυζής  μια μέρα πριν αυτοκτονήσει κάλεσε στο γραφείο του τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Κυριάκο Βαρβαρέσσο. Του έδωσε εντολή  να πακετάρει τα αποθέματα χρυσού για να αποσταλούν προς εξασφάλιση στα χρηματοκιβώτια της Αγγλίας και των ΗΠΑ, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών.

Όταν οι πρώτες πληροφορίες περί διασπάσεως της γραμμής του Ολύμπου έφτασαν στην Αθήνα, ξεκίνησε η επιχείρηση μεταφοράς του θησαυρού. ΄Ηταν 23 Απριλίου, ανήμερα του Αηγιώργη. Το πρωί ο εορτάζων βασιλιάς Γεώργιος Β΄ με τον πρωθυπουργό  Εμμ. Τσουδερό  έφυγαν αεροπορικώς για τα Χανιά. Και τα ξημερώματα, παρουσία του διοικητή και υποδιοικητή Κυρ. Βαρβαρέσσο και Ιω. Μαντζαβίνο και τών διευθυντών Λαζαρίδη και Κοσμίδη, κάτω από αυστηρά αστυνομικά μέτρα  οι φύλακες των χρηματοκιβωτίων  μετέφεραν από τα υπόγεια της Τραπέζης Ελλάδος και  φόρτωσαν  σε δυο καμιόνια με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις μεγάλα κιβώτια με  το χρυσό σε ράβδους και λίρες, αξίας 7,5 δίς. δρχ και όλο το  συνάλλαγμα, για να φυγαδευτούν στην Κρήτη. Στην Τράπεζα αφέθηκαν μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δρχ για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών (πληρωμές δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.π)

 Την προηγουμένη μεταφέρθηκε ο βασιλικός  θησαυρός ( χρυσές κορώνες – στέμματα γάμων, χρυσαφικά, κειμήλια στολές και ρουχισμός). Ξένος ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι  24 κιβώτια με τον βασιλικό θησαυρό του στέμματος μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Κάιρο…  Ο Αγώνας κατά των Γερμανών  στην Κρήτη κράτησε ένα μήνα και  η κατάρρευση τους ανάγκασε να φύγουν για την Αίγυπτο.

Το ίδιο έγινε και με τον κρατικό θησαυρό που φορτώθηκε  στο Ηράκλειο σ’ ένα μικρό αγγλικό πλοίο, το «Slavia»  με προορισμό τη Σούδα. Μόλις όμως  απέπλευσε  βομβαρδίστηκε από γερμανικά στούκας με αποτέλεσμα το χρυσάφι να σκορπιστεί στο κατάστρωμα. Το πλήρωμα έδωσε σκληρό αγώνα αμυνόμενο με τα πολυβόλα του και κατόρθωσε να φτάσει στη Σούδα. Εκεί, αφού συγκέντρωσαν το χρυσό τον μεταφόρτωσαν στο αγγλικό  πολεμικό σκάφος «Διδώ» και το αποθήκευσαν. Ένα μέρος του πολύτιμου φορτίου καθώς μεταφερόταν σκορπίστηκε και πάλι με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα αμπάρια λίρες. Ο Άγγλος κυβερνήτης διέταξε τους ναύτες να τις  συγκεντρώσουν. Οι σκόρπιες λίρες  μαζεύτηκαν, μετρήθηκαν και έλειπε μόνο μία!

Το «Διδώ» με συνοδεία αντιτορπιλικού έφυγε από τη Σούδα στις 22 Μαΐου και αυθημερόν έπιασε στην Αλεξάνδρεια, όπου ο  χρυσός μεταφέρθηκε κι αποθηκεύτηκε στο θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης Αιγύπτου. Όταν αργότερα οι ελληνικές αρχές έπρεπε να φύγουν από την Αίγυπτο, η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής δέχτηκε να φιλοξενήσει τον ελληνικό χρυσό στα θησαυροφυλάκια της.

Πριν την αναχώρηση, μετέβησαν στην Αιγυπτιακή τράπεζα για να πάρουν τον χρυσό. Έκπληκτοι όμως άκουσαν από τον  αιγύπτιο διοικητή να τους ζητεί εντολή από την Αθήνα για να επιτρέψει την εξαγωγή του. Ο Βαρβαρέσος και ο Μαντζαβίνος  έμειναν άναυδοι από αυτά που άκουγαν. Χρειάστηκαν να γίνουν διαβήματα επί διαβημάτων της ελληνικής κυβερνήσεως για να φορτωθεί τελικώς ο χρυσός σε καμιόνια και με συνοδεία αρμάτων δια μέσου της ερήμου να μεταφερθεί στο Σουέζ. Εκεί παρελήφθη από επιταγμένο εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκε στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Ειδική, φρουρούμενη αμαξοστοιχία που διέθεσε ο πρωθυπουργός στρατηγός Γιάν Σμάτς (ο οποίος βάφτισε την πριγκίπισσα Ειρήνη) μετέφερε τον θησαυρό, μετά από πολλές περιπέτειες, στο Γκέρμιστον. Ελέχθη ότι οι  χρυσές λίρες  θα μετατρέπονταν σε ράβδους και θα αποθηκεύονταν στο θησαυροφυλάκιο της Τραπέζης στην Πραιτόρια. Μεταπολεμικά διατυπώθηκαν δικαιολογημένες απορίες κάποιων που έλεγαν: « Άραγε οι ρίψεις  λιρών που έκαναν οι Εγγλέζοι στους αντάρτες, να προέρχονται από τον ελληνικό θησαυρό;  Ποιος ξέρει…»

Αξιοπερίεργο είναι, πως οι υπεύθυνοι για την φρούρηση και την μεταφορά του  χρυσού από πλοίο  σε πλοίο και από χώρα σε χώρα, εμπιστεύτηκαν την… τύχη και δεν τον ασφάλισαν  για τους κινδύνους μεταφοράς! Ο Μαντζαβίνος ήταν ο.. «δράστης» γιατί έπρεπε να καταβάλει  500.000 λίρες  για ασφάλιστρα, που γλύτωσε τελικά το Δημόσιο!  Ο ίδιος μάλιστα και ο Βαρβαρέσος ήταν εκείνοι που φρόντισαν μετά τη λήξη του πολέμου  να επιστρέψει ο  χρυσός στα θησαυροφυλάκια της Τραπέζης Ελλάδος.  

 ( Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της   Real news   της 7-3-2010)

Advertisements

4 Σχόλια to “Το μεγάλο ταξίδι του Ελληνικού θησαυρού το 1941 – Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη”

 1. γιωργος said

  κε κοντογιανιδη γεια σας,

  Οπως αναφερεται στο περιοδικο ιστορια της κατοχης τευχ4 αρθ.του Δημ.κουκουνα,σχετικα με τα αποθεματα χρυσου και την διαδρομη τους,

  -Σην βιασυνη τους να φυγουν ο βασιλιας και η κυβερνησι για ΑΙΓΥΠΤΟ απο την Κρητη, ισως απο αμελεια καποιων υπευθυνων η το πιο πιθανον απο βιασυνη ξεχασαν ενα υπολοιπο του θησαυρου στα υπογεια της τραπεζας υποκαταστηματος Ηρακλειου.
  οπως αναφερει μαλιστα ο γερμανος αξιωματουχος κυνσμπεργκ επροκειτο προφανως για εσοδα ερανων,μαλλον υπερ της αεροποριας θα λεγαμε εμεις.
  Στις 7 Ιουνιου ο κυνσμεργκ τηλεγραφουσε στο βερολινο.
  -ενω διαρκουσε η ερευνα για τα κρατικα αρχεια η ειδικη μοναδα του υπουργειου εξωτερικων ανακαλυψε στο Ηρακλειο στο θησαυροφυλακιο της τραπεζης της Ελλαδος 91.502 κιλα χρυσου και 127.075 κιλα αργυρου σε νομισματα,καθως και ενα μεγαλο κιβωτιο και 5 μικρα κιβωτια γεματα χρυσο αργυρο και κοπσμηματα απο τα αποθεματα που προοριζονταν για τις ελληνικες αμυντικες δαπανες.
  Παραδωθησαν προς φυλαξη στον στρατιωτικο διοικητη,ταγματαρχη τρεεκ,μαζι με το κλειδι του θησαυροφυλακιου.
  Προτεινω ο πληρεξουσιος του ραιχ για την ελλαδα να παραλαβει με αντιπροσωπον του αυτα τα ευγενη αυτα μεταλλα-

  Οπωσδηποτε δεν ηταν το κυριο μελημα του γερμανου κυνσμπεργκ η αναζητησι θησαυρων σε μια κατεχομενη χωρα.
  Το πρωτιστον ενδιαφερον ητο η ανευρεσι των απορρητων του ελληνικου υπουργειου εξωτερικων και συνεχιζει να ψαχνει για αυτο σε ολες τις μεγαλες κρητικες πολεις.

  Γιωργος τσιρικος

 2. γιωργος said

  Δεν διασωθηκε επεσε στα χερια των γερμανων. Στις 7 Ιουνιου 1941 που τηλεγραφουσε ο κυνσμπεργκ στο υπουργειο εξωτερικων της Γερμανιας απο το Ηρακλειο Κρητης ειχε καταληφθει η Κρητη ,παρεδωσε τον θησαυρο στον γερμανο τρεεκ μαζι και το κλειδι του θησαυροφυλακιου,και προτεινε μαλιστα στο ΥΠΕΞ της γερμανιας τοτε, να παραλαβει ο γερμανος πληρεξουσιος του ραιχ στην Ελλαδα τα ευγενη μεταλλα.
  Φανταζομαι οτι ετσι και θα εγινε , τα πηραν και αυτα. Αν αυτα τα ξεχασμενα στην κρητη ..ευγενη μεταλλα που επεσαν στα χερια των ναζι
  ειναι καταγεγραμενα απο τον καθηγητη κ.Αγγελοπουλο η τις μετεπειτα Ελληνικες κυβερνησεις δεν γνωριζω, φανταζομαι να ειναι διοτι δεν ειναι μικρο το ποσο.

  Οταν μιλησω με τον καθηγητη κ.Σανουδακη που ειναι στο Ηρακλειο της κρητης και εχει γραψει πολλα ιστορικα βιβλια περι κρητης θα το ρωτησω αυτο και θα σας ενημερωσω,παντως προς το παρων γνωριζουμε οτι επεσαν στα χερια των γερμανων στην τραπεζα του Ηρακλειου.

  γιωργος τσιρικος

 3. Τάσος Κοντογιαννίδης said

  Δεν εχω στοιχεία για ενδεχόμενη υπαρξη θησαυρού στο Ηράκλειο Κρήτης και δεν μπορω να ισχυρισθώ ο,τιδηποτε. Μετα βεβαιότητος μπορω να πώ, ο Θησαυρός που έφυγε με πολεμικό σκαφος απο τον Πειραιά, πήγε πρωτα στην Κρητη, εκεί μεταφορτωθηκε σε αγγλικό και πήγε στην Αιγυπτο και εκεί μεταφορτώθηκλε σε επιταγμένο αγτγλικό φορτηγό και πήγε στην Πραιτώρια. Το 1946 επεστράφησαν απο την Αγγλία στην Ελλαδα 2 εκατ. λίρες και την ιδια χρονιά πήραμε δανεια απο τους Αγγλους με εγγύηση αν θυμαμαι καλά το υπόλοιπο του χρυσού.
  Θα πρεπει να γνωρίζουμε και κάτι άλλο. Απο τον Πειραιά το 1946 εφυγε ενα ελληνικό πλοίο με 100 ναυτικούς και πήγε στο Αμβούργο και παρέλαβε γερμανικά πλοία τα οποία δόθηκαν στην Ελλάδα υπο μορφή δφωρεάς αλλά εντάσσονταν στις πολεμικές επανορθώσεως Πήραμε επίσης και αποζημιώσεις όχι όσες θα έπρεπε και αποζημιώθηκαν οι Εβραίοι. Το θεμα ειναι για τις λοιπές επανορθωσεις και τα παγωμένα δάνεια που αναγνωριζε ακόμα και ο Χίτλερ τηρείται εκκωφαντική σιωπή!!! Να ξυπνήσουμε επι τέλους και να τα απαιτήσουμε…
  Τάσος κοντογιαννίδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: