christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

Τα κατοχικά δάνεια και το Γερμανικό χρέος στην Ελλάδα – Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Posted by christiannaloupa στο Μαρτίου 10, 2010

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τα δάνεια που πήραν οι Γερμανοί κατακτητές επι κατοχής και η απαίτησή τους απο  το Ελληνικό Δημόσιο. Το να απαιτήσεις είναι εύκολο, αλλά το θέμα είναι να αναγνωρίζει και ο άλλος αν όντως σου οφείλει. Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε πόσα μας πήραν οι Γερμανοί, πόσα μας οφείλουν, τι πήραμε και τι λένε οι ίδιοι.

            Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, στις 27 – 4 -1941, τους ακολούθησαν και οι Ιταλοί, παρά το γεγονός ότι ήταν ηττημένοι.  Παρέλασαν, με τις μεγάλες στολές και τα λοφία στο Σύνταγμα, και μετά  ο φρούραρχός τους με προκήρυξη έθεσε σε  κυκλοφορία τη λεγόμενη « Μεσογειακή δραχμή», ίση σε αξία με την ελληνική. Την  εκτύπωνε η Επιμελητεία που ίδρυσαν στην Αλβανία με τίτλο « Μεσογειακόν Ταμείον Πιστώσεως δια την Ελλάδα»… Έτσι, κοντά στα αμέτρητα γερμανικά πλαστά μάρκα που κυκλοφορούσαν χωρίς αρίθμηση από την «Τράπεζα Πίστεως του Γ΄ Ράϊχ», προστέθηκε και η «μεσογειακή δραχμή», που ήταν υποχρεωτική στις συναλλαγές.

Από την  εξέλιξη αυτή,  τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων και τροφίμων από τα ελληνικά αποθέματα επιτάχτηκαν από τους κατακτητές και πληρώθηκαν με τα «μάρκα» και τις « μεσογειακές δραχμές», ενώ άρχιζε  το μεγάλο δράμα των Ελλήνων που πωλούσαν τιμαλφή, κειμήλια, ακίνητα  και ό,τι  άλλο είχαν σε εξευτελιστικές τιμές, για να μη πεθάνουν της πείνας…

Οι Γερμανοί στις πληρωμές ( υπαλλήλων, πρακτόρων, συντήρηση Στρατού, οχυρωματικά έργα κ.λ.π.) τύπωναν στην Τράπεζα της Ελλάδος όσα χαρτονομίσματα  ήθελαν χωρίς την αντίδραση των κατοχικών κυβερνήσεων. Τα ελάμβαναν υπό μορφή δανείου που το είχε διαπραγματευθεί με την Γερμανία – όπως και την Ιταλία- ο κατοχικός υπουργός Σωτήριος Γκοτζαμάνης. ΄Ηταν  πράξη ληστρική για τη δραχμή που εξανέμισε την αξία της και τον πλούτο της χώρας.

Η συνολική ζημιά  της χώρας από τον πληθωρισμό μέχρι την 1-10-44 (λίγες μέρες πριν φύγουν οι Γερμανοί), έφτασε τις 27.452.262 χρυσές λίρες Αγγλίας! Η τιμή της χρυσής λίρας στην αρχή του πολέμου  ήταν 1000 δρχ. ενώ στο τέλος 150 τρισεκατομμύρια. Η ανατίμηση της λίρας ήταν ιλιγγιώδης : Μάρτιος 1941: 1000 δρχ – Απρίλιος 1941: 1500δρχ – Νοέμβριος 1942: 600.000 δρχ Αύγουστος 1944: 1 δίς δρχ.  Νοέμβριος 1944: 150 τρίς !!!

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος,  η κυκλοφορία του χαρτονομίσματος (δραχμή) στις 27-4-1941, όταν μπήκαν οι γερμανοί στην Αθήνα,  ήταν 19,35 δις. δρχ. και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου 22 δίς. Στις 12-10-44 έφτασε τα 10,2 πεντάκις εκατομμύρια. Δηλαδή αύξηση  κατά  5.260.465 φορές!!! Σύμφωνα όμως με άλλη πηγή, τον Νοέμβριο  του 1944 έφτασε τα 15.000.000.000.000.000.000 ( πεντάκις εκατ.  Προσοχή: με 18 μηδενικά!!!), αφού  πριν φύγουν οι κατακτητές  εξέδιδαν χαρτονομίσματα χωρίς αύξοντα αριθμό, σε πακέτα των 100 τρίς.

 

                   Τα έξοδα κατοχής  και πιστώσεις

                                Γερμανών  και  Ιταλών

Γερμανικά έξοδα κατοχής : 2.887.747.792.120.000 δρχ.

Γερμανία, πιστώσεις: 4.800.520.033.302.528.819 δρχ.

Γερμανία, Γενικό Σύνολο: 4.803.407.881.094.648.819 δρχ.

Ιταλία: Έξοδα και πιστώσεις: 50.220.479.188.480 δρχ.

            Παλιά, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Αγγελόπουλος υπολόγιζε ότι το ποσό που όφειλε η ενοποιημένη Γερμανία – μαζί με τους τόκους – ξεπερνά τα 13 δίς. δολάρια και κάτι παραπάνω από τρία τρισεκατομμύρια δρχ. το οποίο αρνείται . Τα μόνα χρήματα που έδωσε η Γερμανία ήταν  115 εκατ. μάρκα ( 18,7 δίς. δρχ)  που μοιράστηκαν το 1960 σε 90.000 θύματα και συγγενείς εκτελεσθέντων και ομήρων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έδωσε επίσης  4,8 εκατ. μάρκα για καπνά που είχαν κατασχεθεί.

Ο Καγκελάριος Βίλυ Μπράντ, τον Οκτώβριο του 1989, όταν παρουσίαζε στην  Αθήνα το βιβλίο του ( παρών ήταν και ο καλός μας συνάδελφος Βάσος Μαθιόπουλος), που είχε τίτλο: « Μια ζωή αγώνες»,  ρωτήθηκε  για τις γερμανικές επανορθώσεις και απάντησε ιταμώς: « Η Γερμανία ξεπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της  με το να βοηθήσει την Ελλάδα να μπει στην ΕΟΚ»…

Οι Γερμανοί έφεραν  πάντα αντιρρήσεις, ενώ έμπλεκαν  και τον  Καραμανλή, ότι « ως πρωθυπουργός είχε παραιτηθεί εγγράφως των δανείων» και όταν αντιδρούσαμε μιλούσαν για προφορική παραίτηση. Όταν  όμως δόθηκε ρηματική διακοίνωση στις 9-11-1966 από τον πρωθυπουργό Στεφανόπουλο, ήλθε η απάντηση από τον υπέξ Βίλυ Μπράντ ότι «δεν  υπήρξε παραίτηση  της αξίωσης από τον Καραμανλή  του αναγκαστικού κατοχικού δανείου», ενώ ο δρ  Ερχαρτ πρόβαλε το τυπικό επιχείρημα της διχοτομημένης Γερμανίας και δεσμεύτηκε αποπληρωμή όταν γίνει ενοποίηση.

Το θέμα των δανείων έθεσε και ο Ξενοφών Ζολώτας το 1989. Είχε δηλώσει τότε: «Ακόμα και ο Χίτλερ, είχε αναγνωρίσει τα δάνεια του Γ΄ Ράιχ από την Τράπεζα της Ελλάδος και είχε δώσει εντολή  ( α΄ δόση  170 εκατ. μάρκα) για ν’ αρχίσει η εξόφλησή τους». Το 1991 το επανέφερε ο υπέξ  Αντ. Σαμαράς στο ομόλογό του Γκένσερ, αλλά μας προέκυψε το σκοπιανό και αναζητούσαμε συμμάχους…  

                             Τι έγιναν τα… μηδενικά;

Το  μετακατοχικά πληθωριστικά  δίς , τρίς  ανέλαβε να  συμμαζέψει τον Νοέμβριο του 1945 με εντολή του πρωθυπουργού Παν. Κανελλόπουλου, ο υπουργός Οικονομικών Γρηγόριος Κασιμάτης.  Πραγματοποίησε αναπροσαρμογή της δραχμής κόβοντας τα μηδενικά και οι πολίτες έτσι δεν πήγαιναν στο  μπακάλη με τα πληθωριστικά  χαρτονομίσματα  που έβαζαν σε σακιά και τα ψώνια στις τσέπες! Η αντικατάσταση έγινε ως εξής:

Μία δραχμή τα 50 δίς.

Οι δύο τα 100 δίς.

Οι 10 τα 500 δίς.

Οι 20 το 1 τρίς.

Οι 50 τα 2,5 τρίς.

Οι 100 τα 5 τρίς. κ.ο.κ.

Advertisements

11 Σχόλια to “Τα κατοχικά δάνεια και το Γερμανικό χρέος στην Ελλάδα – Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη”

 1. Iria said

  Αρα συγγνώμη επειδή δεν κατάλαβα…η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα έτσι;…Πόσα; Ευχαριστώ!!

 2. George Peppas said

  Giati oi alles hores eisepraxan tis apozimioseis, k. Kontogiannidi kai oxi i Ellada?

 3. Τάσος Κοντογιαννίδης said

  Η Γερμανία- σύμφωναα με τον αείμνηστο ακαδημαίκό Αγγελο Αγγελόπουλο που με ομαδα οικονομολόγων είχαν μελετήσει το θεμα- οφείλει στην Ελλάδα 13 δίσ δολλάρια, κάπου τρία τρισ. δρχ. Και είναι χρέος, την εξόφληση τυο οποίου είχε δωσει εντολή ο Χίτλερ για την αποπληρωμη του. Πολλες δικαιολογίες βρισκει η συγχρονη Γερμανία για να το αποφύγει…

 4. Τάσος Κοντογιαννίδης said

  Στο ερωτημα γιατί οι άλλες χωρες εισέπραξαν και όχι η δική μας. Εισπραξαμε κι εμεί, όπως θα δειτε στο κειμενο. Πάρθηκαν και άλλα χρηματα , όπως οι Εβραιοι της Θεσσαλονίκης. Δεν πηραμε όμως συμφωνα με το ποσό που μας οφείλουν. Πε΄ριπου στα ίδια επίπεδα ειναι και τα χρηματα που πήραν άλλα κρατη. Σημειωστε κάτι που ποτε δεν έχει λεχθει: Πολλά κρατη πήραν αποζημιωσεις σε είδος. Πήραμε κι εμείς πλοία, το Αυγουστο του 1946 αν δεν μ’ απατα η μνημη μου, πήγαν 100 ναυτικοί μας στο Αμβουργο για να παραλάβουν 6 πλοία που μας εδωσαν οι γερμανοί ως πολεμικές επανορθωσεις αυτό δεν αναφερεται πουθενά.

  • γιωργος τσιρικος said

   kε κοντογιανιδη καλη σας ημερα,

   αντιλαμβανομαι οτι γραφετε για τις κρατικες αποζημιωσεις που χρωστα η γερμανια στην Ελλαδα σε επιπεδο κρατων .

   Υπαρχει ομως και μια αλλη παραμετρος τις αποζημιωσεις στα θυματα πλεον των ναζιστων στην ελληνικη επικρατεια.
   εδω βλεπουμε οτι ενω τα ελληνικα δικαστηρια πρωτοδικα ειχαν αποφασισει ναι πρεπει να δωθουν αποζημιωσεις, η κυβερνησι σημιτη μεθοδευσε τα πραγματα ετσι ωστε σε ανωτατο δικαστικο επιπεδο να μην μπορουν να διεκδικησουν τα θυματα τις οποιες αποζημιωσεις δικαιουντο,δηλ. οι δικες μας
   ελληνικες κυβερνησεις και οχι μονο του σημιτη εβαλαν φραγμο στην απαιτησι των θυματων , με αποτελεσμα να προσφυγουν οι ελληνες απο εδω στα ιταλικα δικαστηρια (ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ), με αποτελεσμα εως σημερα πρωτοδικως να δικαιωθουν και στην ιταλια, να ειναι η αποφασι εν αναμονη του ανωτατου ιταλικου αρειου παγου ας πουμε, το αποτελεσμα σαφως θα ειναι υπερ των θυματων, και σε αυτην την φασι οι γερμανοι εχουν προσφυγει στο ευρωπαικο δικαστηριο για να παρουν αποφαση οτι τα ιταλικα δικαστηρια ειναι αναρμοδια.

   τι γινεται τωρα ? και εαν πχ. το ευρωπαικο δικαστηριο αποφασισει αναρμοδιοτητα των ιταλικων δικαστηριων τι γινεται?

   Δεν ειναι ντροπη της ελληνικης πολιτειας και ολων των κυβερνησεων να παρεμποδιζουν πλεον την διεκδικησι δικαστικα των αποζημιωσεων των θυματων ? ειναι παρα πολλα τα θυματα που δεν εχουν κανει προσφυγη αλλα ακομα πιο πολλα ειναι αυτα που δεν εχουν προσφυγει καν στην δικαιοσυνη.

   Ο Γπαπανδρεου απλα δηλωσε στην βουλη και ηταν σωστο οτι το θεμα για την ελλαδα δεν εχει κλεισει σαφως μιλαει για τις κρατικες αποζημιωσεις αλλα με τα θυματα τι γινεται? με αυτες τις δικαστικες πλεον διεκδικησεις των θυματων τι βλεπετε να γινεται?
   φανταζομαι ειναι χιλιαδες και η γερμανια το φοβαται αυτο, διοτι αν δικαιωθουν εδω τα θυματα, τοτε θα υπαρξουν χιλιαδες διεκδικησεις και
   απο αλλες ευρωπαικες χωρες θυματων του ναζισμου. θα βουλιαξει η γερμανια δινοντας αποζημιωσεις,να βουλιαξει ας προσεχαν οι προγονοι τους
   οταν ανεβαζαν τον ναζισμο στην γερμανια αυτη ειναι προσωπικη εκτιμησι δικη μου.

   Μια αλλη παραμετρος ειναι σχετικα με τις αποζημιωσεις που εχουν δοθει στους εβραιους ,και θα ηθελα να μου πειτε τι γνωριζετε για αυτο.
   γνωριζω οτι το ισραηλ επισημα σαν χωρα ποτε δεν ζητησε αποζημιωσεις για τα θυματα των εβραιων.
   οι δικαστικες μεθοδευσεις για αποζημιωσεις των θυματων των εβραιων κινηθηκαν παρα πολυ εξυπνα και διεκδικηθηκαν απο το παγκοσμιο εβραικο κεντρο που εδρευει
   στην αμερικη απο εκει ασκηθηκαν πιεσεις και σε εκεινα τα δικαστηρια προσεφυγαν οι εβραιοι,οι αποφασεις ηταν υπερ των θυματων βεβαια στα αμερικανικα δικαστηρια, μετα εγιναν και αναπροσρμογες στις τιμες τις οποιες η αμερικανικη κυβερνησι απαιτησε απο την γερμανια για τα θυματα.
   τωρα για αυτο το διεθνες δικαστηριο στην ευρωπη εχω επιφυλαξεις τι θα αποφασισει απο ποιους αποτελειται και τι πιεσεις θα εξασκηθουν εκει απο
   πλευρας γερμανικου κρατους. τι νομιζετε κε κοντογιαννιδη εσεις?
   Εχω την απορια ομως γιατι ο υπουργος δικαιοσυνης δεν αποσυρει αυτην την μαιμουδια μπορω να πω που εκανε η κυβερνησι σημιτη και την διατηρησε βεβαια και ο καραμανλης.

 5. Τάσος Κοντογιαννίδης said

  Αγαπητέ κ. Γιωργο τσιρικο,
  Ειναι δυστυχώς όπως τα λές. Οι γερμανοί κάνουν ο,τι είναι δυνατόν να αποποιηθούν τις ευθυνες τους. Ελεγαν πρωτα ( Δ. Γερμανία) δεν μπορουμε να πάρουμε όλο το βαρος στις πλάτες μας οταν κι εφόσον ενωθούμςε με την Ανατολική, τότε θα αποπληρωθούν… Εγιεν κι αυτό και ο πολύς Βίλυ Μπράντ, οταν τον ρώτησα στην παρουσίαση του βιβλιου του στην Αθηνα » Μια ζωη αγωνες» κυνικά μου απάντησε οτι δεν χρωστανε τίποτα γιατί μας βοηθησαν να μπυομε στην ΕΟΚ!!! Τα 13 δισ. δολλαρια εναι τα δάνεια και οι αποζημιωσεις. Μα δωσαν κάτι πλοία το 1946 οικονομική βοήθεια και μερικε΄ς αποζημιωσεις για τα θυματα που εισεπραξαν οι εβραίοι της θεσσαλονίκης. Οι αγωγές των θυματων έπρεπε να γίνουν στο ευρωπαίκό διακαστήριο και να το θεσουμε κι εκείνο ενωπιον των ευθυνων του. Και πρεπει να ξερουμε κατι άλλο που μας είχε πει στο Λουξεμβουργο το 1991 αν θυμαμαι καλά που ειχψε την προεδρια της κοινοτητας, ενας αξιωματουχος της » αποφασεις κρατικών δικαστηρίων δεν μπορεί να είναι εφαρμοστέες σε άλλες χωρες πυο εχουν διαφορετικους νόμους καιίσχυουν άλλα δεδομενα…» ετσι απαντησε περίπου στα γραφω οποως τα θυμαμαι απο τότε.. Πρεπει να επιμενουμε και να απαιτησουμε… Η Γερρμανία κατεστρεψε περισσότερο απο καθε άλλη χωρα την Ελλαδα. Πέστε μου ποιά άλλη κατεστρεψε περισσότερο!!!
  Σ’ ευχαριστώ και να είσαι καλά!.

  • γιωργος said

   kε κοντογιαννιδη ευχαριστω κι εγω για την απαντησι σας,
   εναπομενει πλεον στην κυβερνησι να δουμε πως θα το χειρισθει και αυτο μεταξυ των αλλων και ποτε θα ειναι η καταλληλη στιγμη.
   Σε μια εκπομπη στην τιβι η επιτροπη για τα θυματα ειχαν πει οτι θα πανε στα ευρωπαικα δικαστηρια για τις διεκδικησεις.
   τελικα εφυγαν τα γερμανικα στρατευματα απο ελλαδα και μας ξαναμπηκαν παλι ειρηνικα στο οικονομικο πεδιο πλεον.
   ολα τα μεγαλα εργα εχουν αναλαβει αεροδρομιο οτε ζημενς κτλ κτλ φαινεται η μοιρα μας ειναι ,μαλλον η ανικανοτητα των πολιτικων ηγεσιων μας ολων ανεξαρτητων να μην μπορουμε στην ελλαδα να κρατησουμε σε ελληνικα χερια τα μεγαλα εργα και τις επιχειρησεις.
   ναυπηγεια και αλλα πολλα. Κατα τα αλλα ψαχνουμε συνεχως νοερα πλεον την αναπτυξι της χωρας.
   οταν τα ειχαμε τα βουλιαξανε ολες κοματικες καμαριλες τα βγαλανε με ζημιες οποτε….. ξεπουλατε να σωθουμε.
   Αυτη η εξεταστικη για την ζημενς τελικα εχει πλακα , τα λεφτα που πηγαν πιστευω δεν θα μαθουμε ποτε,τα αδικηματα εχουν παραγραφει
   τι ψαχνουνε τωρα απορω ειλικρινα.Εμεις τι ζηταμε ? φερτε πισω τα λεφτα.
   πολιτικες ευθυνες ψαχνουν, ..καλα μειναμε ησυχοι τωρα θα τις βρουν.
   Αυτη η ζημενς οι μιζες και οι γερμανοι τελικα ολο μπροστα μας βρισκονται, απο την εποχη μεταξα, κατα την διαρκεια της κατοχης με τις δοσιλογες κυβερνησεις, μετακατοχικα και συνεχιζεται μεχρι σημερα.
   εχει γραφτει οτι ο βουλπιωτης γαμπρος του ζημενς ειχε κατεβει απο γερμανια ελλαδα με μια μαγνητοταινια στην οποια ειχε καταγραψει κρυφα τον Ι.διακο ανθρωπο των μεσων, μεσα κι εξω, την εδωσε στον μεταξα την ακουσε και εμεινε με το στομα ανοιχτο .
   ο Ι.διακος ζητουσε στο βερολινο που ειχε παει απο τον βουλπιωτη προμηθειες, για να μεσολαβησει σε κρατικες συμβασεις.
   ..καλο σπορ οι προμηθειες τελικα, τα αδικηματα παραγραφονται τα χρηματα εχουν πεταξει,εμεις βουλιαζουμε και ψαχνουμε δανεια απο την ..μερκελα.
   ο θεος βοηθος.
   γεια σας.
   γ.τσιρικος

 6. γιωργος said

  απο διαφορα παλια αρθρα της εποχης φευγοντας ο διακος απο Ελλαδα για Αιγυπτο με το πολεμικο Ολγα μαζι με τους υπουργους πριν μπουν οι γερμανοι στην αθηνα- ελεγετο οτι ηταν φορτωμενος με χρυσαφι ηταν η φημη που τον συνοδευε, δεν ηταν τυχαια φημη.
  ειχε το ατυχημα να νομιζει οτι οι αιγυπτιακες αρχες δεν θα ελεγχαν τις αποσκευες του.
  οι αρχες φθανοντας στην αιγυπτο του εκαναν ελεγχο και απεκαλυφθη οτι μετεφερε πλακες χρυσου , πολλες χιλιαδες χρυσες λιρες, πολυ συναλαγμα σε ξενο νομισμα , τα οποια οι αιγυπτιοι τα κατεσχεσαν στον ελεγχο.
  εβαλε ..αγγλους…γαλους…πορτογαλους και τις διπλωματικες αρχες και τα πηρε πισω.
  και απο κει πηγε στο χολυγουντ.
  Η δε δοσιλογη κυβερνησι στην Ελλαδα αρχισε να κανει ελεγχους ..ποθεν εσχες των μεταξικων (για τους δικους της λογους)
  εβρηκαν οτι απο το 1939 εως το 1940 ειχε αγορασει στο ονομα της γυνακας του 6 οικοπεδα συνεχομενα στην βουλα οπου εχτισε διωροφη επαυλη.

  Ειχε διωρισει και τον εαυτο του μαλιστα διευθυντη του γραφειου τυπου στην πρεσβεια της αμερικης,αυτην την πληροφορια ειχαν οι υπηρεσιες του τσολακογλου η οποια δημοσιευθηκε στην ακροπολη της 9 μαιου 1941 μια βδομαδα μετα την αφιξι του στην Αλεξανδρεια.
  τελικα πηγε στο χολυγουντ ο ανθρωπος και την αραξε.

  Μηπως και σημερα ο κοσμος δεν λεει οτι τετοια συμβαινουν και αυτες τις εποχες στην Ελλαδα? η συνεβησαν τα τελευταια χρονια ?
  απλως σας το αναφερω αυτο επειδη ειναι εποχες εξεταστικων επιτροπων δηλ.ειμαστε στο κλιμα της εποχης.

  Το δυστυχημα ειναι κε κοντογιαννιδη οτι εκλειπουν σιγα σιγα οι αξιολογοι δημοσιογραφοι της δικης σας σχολης ,σχολης ηθους και προ παντων δημοσιογραφοι που να αγαπανε αυτο που κανουν.
  Για μενα εσεις υπηρξατε ενα προτυπο αξιοπρεπους δημοσιογραφου που καπως λιγο δυσκολα συνανταμε στισ ημερεσ που ζουμε ,με ολα αυτα που ακουγονται στα περιξ.
  Και σας το λεω οχι για κοπλιμεντο που δεν το χρειαζεσθε ασφαλως , αλλα σας το λεω επειδη λιγοστευει ο αριθμος εκεινων που αφησαν πισω τους
  μια ιστορια αξιοπρεπους δημοσιογραφιας.
  γεια σας.
  γιωργος
  πειραιας

 7. Dimitris Lagios said

  H ousia einai mia:
  Den diekdikisame, den pirame!

 8. […] bookmark links to https://christiannaloupa.wordpress.com/2010/03/10/%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B9%C… SHARETHIS.addEntry({ title: "Τα κατοχικά δάνεια και το Γερμανικό […]

 9. Panos Antoniou said

  Το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα αποτελείται από πολλά τμήματα.
  1) είναι το γνωστο Γερμανικό κατοχικό δάνειο που τότε (1945) ήταν περίπου 4 δισ US$ σημερινό ποσό περίπου 52 δισ Ευρώ χωρίς τους τόκους. Δηλαδή αξία σημερινή περίπου 200-250 δισ Ευρώ

  2) Αποζημιώσεις εκδικασμένες από ότι γνωρίζω για καταστροφή δασών περίπου 250 δισ Ευρώ

  3) Αποζημιώσεις για την χρήση πόρων (εργοστάσια, τροφές, εργατική δύναμη κτλ) μέσα στην χώρα. Οι κατοχικές δυνάμεις είχαν κατασχέσει όλα τα εργοστάσια και όλη Ελλάδα δούλευε για αυτούς. Υπολογίζεται το ποσό σε άλλα τόσα αν όχι διπλάσιο ποσό.

  4) Αποζημιώσεις για την καταστροφή των υποδομών και καταστροφή της οικονομίας λόγω του πολέμου. Είναι περίπου ακόμη 500 δισ

  5) Αποζημιώσεις για τους θανάτους λόγω πολέμου (πείνας κτλ). Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στις απώλειες θυμάτων του 2ου ΠΠ αναλογικά με τον πληθυσμό της.

  6) Αποζημιώσεις για την εξαναγκαστική εργασία χιλιάδων Ελλήνων σε Γερμανικά εργοστάσια, στρατόπεδα συγκέντρωσης

  7) Αποζημιώσεις για τις σφαγές αμάχων. Υπάρχουν πάνω από 100 σφαγές χωριών από τις οποίες οι 80 είναι πλήρως καταγεγραμμένες αλλά κάθε φορά ο εκάστοτε υπουργός δικαιοσύνης σταματάει τις διεκδικήσεις.

  Το συνολικό ποσό είναι πάνω από 3 τρισεκατομύρια Ευρώ.
  Οι τόκοι μόνο το 2010 ήταν πάνω από 120 δις ευρώ

  Και μην ξεχνάτε ότι κάθε 20-25 χρόνια περίπου το ποσό διπλασιάζεται ανάλογα με τι επιτόκιο υπολογίζεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: