christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

«Δυο νομισματα η λυση για την Ελλαδα !» Συνεντευξη του Γερμανου καθηγητη Ντιρκ Μεγιερ στον Τακη Μιχα

Posted by christiannaloupa στο Μαρτίου 9, 2010

Ελευθεροτυπία

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/03/2010&s=planhths-gh&c=kosmos

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Κόσμος

Πλανήτης Γη

 • Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ (www.tmichas.wordpress.com)
 •  

  ΙΔΕΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

   «Δύο νομίσματα, η λύση για την Ελλάδα!»

  Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι το θέμα του χρόνου. Οπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα του «Ρόιτερ», ελάχιστοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μέσα στο χρονικό διάστημα των τριών ετών η χώρα μπορεί να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 10% -χωρίς να ωθήσει τη χώρα σε μια τρομερή ύφεση.

  Γι’ αυτό αυξάνονται οι φωνές εκείνων που προτείνουν για μια μεταβατική περίοδο την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την υιοθέτηση σε αυτό το στάδιο του ευρώ μαζί με τη νέα δραχμή. Αυτό θα της έδινε τον χρόνο να τακτοποιήσει τα προβλήματα που έχει και μετά να επανέλθει στην ευρωζώνη. Ενας από τους οικονομολόγους που υποστηρίζουν αυτή την άποψη είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Dirk Meyer. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε», ο Γερμανός καθηγητής αποκαλύπτει επίσης κάτι το οποίο ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό: Οτι σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη, η Ελλάδα, όχι απλώς μπορεί να πάρει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με αυτήν που παίρνει σήμερα, αλλά επίσης ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. την εξαγορά ενός τμήματος του εθνικού της χρέους.

  Κ. καθηγητά, τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη;

  «Η προσδοκώμενη υποτίμηση του νομίσματος θα θέσει αμέσως υπό πίεση το νέο νόμισμα και θα οδηγήσει τα επιτόκια σε διψήφιους αριθμούς. Ομως, υπάρχει η εναλλακτική λύση να ζητήσει η Ελλάδα πληρωμή με τη μορφή οικονομικής βοήθειας για την αποχώρησή της, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. Αυτό θα ήταν μια συμφέρουσα λύση για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Ελλάδα θα κέρδιζε χρόνο για τις αναγκαίες προσαρμογές. Θα μπορούσε να ακολουθεί μια ανεξάρτητη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική και η εθνική της κυριαρχία δεν θα παραβιαζόταν από τις αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την πλευρά της και η ευρωζώνη θα αποκτούσε δομικά μεγαλύτερη συνοχή».

  Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναμφίβολα θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της. Ομως, από την άλλη πλευρά, θα έστελνε στα ύψη το δημόσιο χρέος. Πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτό;

  «Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μπορεί κατ’ αρχάς να βελτιωθεί μέσω μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αγορά εργασίας, την κοινωνική πολιτική και τις κρατικές δαπάνες. Αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν όλα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θα υπάρχει και η ασφαλιστική δικλίδα της υποτίμησης της δραχμής. Οσο μεγαλύτερη είναι η υποτίμηση τόσο πιο δύσκολη θα είναι η ξεπληρωμή του χρέους σε ευρώ. Ομως, σε περίπτωση απόσυρσης από την ευρωζώνη, οι άλλες χώρες μπορούν να συμφωνήσουν να παράσχουν βοήθεια, προκειμένου να υποστηρίξουν τη συναλλαγματική ισοτιμία, σύμφωνα με το άρθρο 123/124 της Συνθήκης της Ε.Ε. Αυτές οι επιλογές, καθώς και άλλες μορφές οικονομικής βοήθειας, δεν υπάρχουν όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει την ακύρωση ενός τμήματος του χρέους της σε αντάλλαγμα για την απόσυρσή της από την ευρωζώνη. Πάντως, πρέπει να τονίσω ότι μόνο με την εφαρμογή μιας αυστηρής ατζέντας μεταρρυθμίσεων μπορούν να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή η χρεοκοπία δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ο κίνδυνος ενός φαύλου κύκλου, που θα περιλαμβάνει υψηλά επιτόκια, οικονομική αδυναμία και αυξανόμενες χρεοκοπίες -σύμφωνα με το σενάριο της Αργεντινής- δεν μπορεί να αποκλεισθεί».

  Θα μπορούσε η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα σύστημα δύο νομισμάτων -δραχμή και ευρώ; Τι πλεονεκτήματα θα είχε ένα τέτοιο σύστημα;

  «Η ύπαρξη ενός δεύτερου νομίσματος, που θα λειτουργεί παράλληλα με το εθνικό νόμισμα, προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα. Πρώτον, οι συνδιαλλασσόμενοι στις αγορές θα έχουν τη νομικά κατοχυρωμένη επιλογή μεταξύ δύο νομισμάτων. Δεύτερον, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν συνεχώς κάτω από πίεση να σταθεροποιήσει τη νέα δραχμή. Η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να κάνει μεταρρυθμίσεις. Τέλος, θα υπήρχε η δυνατότητα μιας επιτυχημένης υποτίμησης, αν αυτό ήταν αναγκαίο. Η αξιοπιστία του νέου νομίσματος θα ενισχυόταν. Επιπλέον, θα γινόταν ευκολότερη η μελλοντική επάνοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

  Πάντως, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη σήμερα είναι «δομικά» και συνεπώς θα εμφανίζονται ξανά και ξανά στο μέλλον.

  «Υπάρχει ένα μεγάλο κατασκευαστικό λάθος στην ευρωζώνη. Συμμετέχουν ετερογενή και με διαφορετικές δυνατότητες μέλη. Οταν οι αγορές εργασίας δεν είναι αρκετά ελαστικές, οι αυξήσεις των μισθών που δεν καλύπτονται από αύξηση της παραγωγικότητας -όπως συμβαίνει με τις χώρες της Μεσογείου- οδηγούν σε μείωση της ανταγωνιστικότητας και σε προβλήματα με τις επιχειρήσεις. Στο παρελθόν οι χώρες της Μεσογείου υποτιμούσαν το νόμισμά τους και βελτίωναν την εξαγωγική τους ικανότητα. Ομως, με τη νομισματική ένωση δεν έχουν πια αυτή τη δικλίδα ασφαλείας».

  ΥΓ.: Στη μετάφραση της συνέντευξης βοήθησε και η Anna Lina Meyer.

  Advertisements

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  w

  Σύνδεση με %s

   
  Αρέσει σε %d bloggers: