christianna loupa journey to ithaca

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να'ναι μακρύς ο δρόμος…

 • Νικηφόρος Μανδηλαράς: Να γίνει αναψηλάφηση της δίκης

  Μπείτε και σεις στην ομάδα

 • R.I.P.

 • Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα του Blog με e-mail.

  Μαζί με 92 ακόμα followers

 • Ταξίδι ανά τον κόσμο αναζητώντας «ξεχασμένους» Έλληνες! godimitris

 • Υγρότοποι της Ελλάδας

 • Ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

 • Οι απόψεις των αρθρογράφων που δημοσιεύονται σ’ αυτό το Blog δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις δικές μου.

 • Όλα τα Σχόλια (εφ’ όσον είναι κόσμια) δημοσιεύονται. Αν δείτε ότι το Σχόλιό σας δεν δημοσιεύεται, παρακαλώ ειδοποιήστε με με e-mail.

 • «Με συλλαμβάνουν στο μετρό της Μόσχας. Μα εγώ σωπαίνω και δεν φωνάζω. Μου πέφτουν λίγοι οι Μοσχοβίτες που γεμίζουν τις σκάλες. Δεν μου φτάνουν. Εδώ την κραυγή μου θα την ακούσουν 200, τι θα γίνει όμως με τα 200 εκατομμύρια; Προαισθάνομαι πως θα έρθει κάποτε η μέρα που θα κραυγάσω σ’ αυτά τα 200 εκατομμύρια». Αλεξάντερ Σολζενίτσιν (1918 – 2008)

 • Μετά την Καταστροφή, Σμύρνη – Κατοχή

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Εκδόσεις Ιωλκός. Η μαρτυρία της Ευτέρπης Μαυρουδή - Αμυρά από τη Μικρασία στην Ελλάδα του σήμερα.
 • ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ

  Διαβαστε τις πρωτες 50 σελιδες του βιβλιου

 • Χριστιάννα Λούπα. Ιστορικό Μυθιστόρημα. Εκδόσεις Ιωλκός. Μέσα από τις προσωπικές στιγμές της Αθηνάς Λαμπρινίδου - Φιλιππακοπούλου ξετυλίγεται καρέ - καρέ η τραγική ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και της μεταπολεμικής Ευρώπης, που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
 • Εκδόσεις Ιωλκός (Κάντε κλικ στην εικόνα)

  iolkoslogo
 • Έχετε κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, που νομίζετε ότι μπορεί να γίνει βιβλίο; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να την ακούσω.

 • gossip
 • Η μοναδική Μαρία Κάλλας!

  maria-callas
 • Όχι στην παιδική κακοποίηση!

  child_abuse_sym
 • Αμείλικτη τιμωρία για την παιδική πορνογραφία!

 • Γυναίκα κρεμασμένη για λόγους «ηθικής»από τους Ταλιμπάν στον 21ο αιώνα! Σε ποιον Θεό πιστεύουν άραγε;

  hanging_women_and_girls_in_iran
 • Υιοθετήστε ένα αδέσποτο!

  adespota4
 • Νόμος 1197/1981

  Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.
 • Χρειάζεται τη γούνα της περισσότερο απ’ ότι εσύ!

  sheneedsherfur6x9_web_small
 • Όχι στο κυνήγι της φώκιας!

  sealhunt2
 • Όχι αλκοόλ και τιμόνι!

 • Φύτεψε κι εσύ ένα δεντράκι!

  Planting trees
 • Όχι στα ναρκωτικά!

  SayNotoDrugs-image
 • Πιείτε κανένα καφεδάκι καλύτερα!

  Drink-Coffee-Posters
 • Πάντα υπάρχει κάποιος πιο μόνος από σένα!

  Vasia3

Στέγες Ανηλίκων: Όταν η Πολιτεία γίνεται δολοφόνος! – της Χριστιάννας Λούπα

Posted by christiannaloupa στο Φεβρουαρίου 14, 2010

Tne Scream - Edvard Munch

  Στην Ελλάδα, ένα είναι γεγονός: Πρώτα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα και μετά να λάβουμε μέτρα.

Μπορεί αλήθεια κανείς να φανταστεί το μέγεθος της απελπισίας που έχει νιώσει ένα 17χρονο παλικάρι, για να αποφασίσει να βάλει τέρμα στη ζωή του; Στην ηλικία που ένας νέος ξεχειλίζει από ενθουσιασμό για τη ζωή που ξετυλίγεται μπροστά του, ο Σπύρος Αδάμος από το Βόλο, έβλεπε τη ζωή σαν ένα δυσβάσταχτο μαρτύριο, που δεν μπορούσε να υπομείνει πλέον. Μ’ ένα μπουκαλάκι χάπια δίπλα στο κρεβάτι του, τον βρήκε νεκρό η μητέρα του. Αυτοκτονία; Όχι, φυσικά! Δολοφονία εν ψυχρώ! Ηθικός αυτουργός, η Ελληνική Πολιτεία!

 Ο Σπύρος, παιδί πολύτεκνης οικογένειας με πολλά προβλήματα, φιλοξενείτο για πολλά χρόνια στη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου, μαζί με άλλα δώδεκα παιδιά κι έτσι, έχοντας εξασφαλίσει διαμονή και διατροφή, αλλά και ένα ήρεμο περιβάλλον για την καθημερινότητά του, κατάφερνε να διαπρέπει στα μαθήματα. Τα δεκατρία όμως αυτά παιδιά, πετάχτηκαν στο δρόμο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, όταν η Στέγη έκλεισε. Γιατί έκλεισε; Μα γιατί απλούστατα το κράτος είχε πολύ σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθεί! Στις 4 Οκτωβρίου 2009 είχαμε εκλογές. Δεν το θυμάστε; Πάνω στη φούρια για την εκλογή της Βο(υ)λής των τριακοσίων Εθνοπατέρων, ποιος είχε τώρα μυαλό να σκεφτεί τα δεκατρία παιδιά της Στέγης του Βόλου;

 Κατά συνέπεια, λόγω των εκλογών, αλλά και λόγω της αλλαγής της ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων, δεν πραγματοποιήθηκε η έγκριση – η οποία γινόταν πάντα κάθε Σεπτέμβριο – για την κάλυψη των θέσεων του προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων ορισμένου χρόνου για τη στελέχωση της Στέγης, με αποτέλεσμα την άρση της λειτουργίας της. Ας σημειωθεί εδώ, ότι το προσωπικό προσλαμβάνεται με οκτάμηνες συμβάσεις, οι οποίες είχαν λήξει. Οι αρμόδιοι έκαναν προσπάθειες να βολέψουν τα παιδιά από δω κι από κει. Ο Σπύρος γύρισε στο σπίτι του. Η Στέγη άρχισε και πάλι να λειτουργεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά το κακό είχε κιόλας γίνει.

 Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Κοζάνης, όπου για τους ίδιους λόγους, δεν εκδόθηκε έγκαιρα η υπουργική απόφαση για την ανανέωση της Σύμβασης Εργασίας των επτά εργαζομένων, αλλά και η Στέγη της Καρδίτσας. Έτσι κι αλλιώς πάντως, οι Στέγες Ανηλίκων λειτουργούν με υποτυπώδη κρατική χρηματοδότηση – βασιζόμενες κατά μεγάλο μέρος σε δωρεές – και ανειδίκευτο προσωπικό (σωφρονιστικοί υπάλληλοι με εμπειρία σε φυλακές!). Ο Συνήγορος του Παιδιού Γ. Μόσχος, άλλωστε, παρατηρεί: «Δεν μπορείς να έχεις φυλακτικό προσωπικό γιατί δεν είναι χώρος κράτησης. Πρέπει να αναπτύσσονται συναισθηματικοί δεσμοί γιατί τα παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη απ’ αυτούς. Ακόμη και η επίλυση συγκρούσεων που είναι κάτι σύνηθες ειδικά στην εφηβεία χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό».

 Με την πεποίθηση ότι η φροντίδα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αποτελεί δείκτη πολιτισμού μιας χώρας, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ουραγός της Ευρώπης στα θέματα κοινωνικής μέριμνας. Κι αναρωτιέται κανείς: Σε μια πολιτεία κοινωνικής αναλγησίας, όπου τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια πηγαίνουν στις τσέπες των επιτήδειων, δεν περισσεύει τίποτα πια για τη μέριμνα ανήλικων παιδιών που στερούνται κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος; Αντί το ελληνικό κράτος να σκύψει από πάνω τους και να τα αγκαλιάσει, τους δίνει μια ακόμα κλωτσιά στον κατήφορο; Κι αργότερα, όταν πιθανότατα θα παρανομήσουν, θα τα σύρει στα δικαστήρια και θα τα καθίσει στο εδώλιο σαν αμείλικτος κριτής, ρίχνοντάς τα, ελαφρά τη καρδία, σε κάποια φυλακή.

 Κάποιοι όμως είναι υπόλογοι για όλα αυτά τα παιδιά – πολλά από τα οποία εν δυνάμει παραβάτες – κάποιοι πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί σαν εγκληματίες για την αυτοκτονία του άτυχου Σπύρου, κάποιοι πρέπει επιτέλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους κι αν δεν μπορούν ή δεν θέλουν να τα βγάλουν πέρα να πάνε στα σπίτια τους ή ακόμα καλύτερα στη φυλακή για την εγκληματική αμέλειά τους. 

4 Σχόλια to “Στέγες Ανηλίκων: Όταν η Πολιτεία γίνεται δολοφόνος! – της Χριστιάννας Λούπα”

 1. George Anastasiades said

  Exairetiko opos panda, kyria Loupa.

 2. Thanos Prevelakis said

  Christianna,
  I always look forward to reading your articles in «Patrides» (Canada).
  Congradulations!
  Keep on like this.
  You’ve got the guts!
  Thanos
  Montreal

 3. Stavros Gerakios said

  Sure, she’s got the guts.
  So much talented.
  I wish more columnists were like her.

 4. Irene Hatzidimitriou said

  H adiaforia tis ellinikis politeias einai apisteyti! Krima to palikari. Bravo sas pou ehete tin evais8isia kai 8igete tetoia 8emata. H eidisi ayti den akoystike poly.
  Irene
  London

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: